Dnevne novosti

Sporazum o suradnji pet slavonskih županija za projekte iz EU fondova

05.12.2018 07:39 OSIJEK, 4. prosinca 2018. (Hina) - Predstavnici pet slavonskih županija u utorak su u Osijeku potpisali Sporazum o suradnji između Osječko-baranjske, Brodsko-posavske, Požeško-slavonske, Virovitičko-podravske i Vukovarsko-srijemske županije, vezano za izradu projekata za korištenje EU fondova. 
Sporazumom županije utvrđuju zajedničke razvojne interese u pripremi i provedbi projekata te zajednički nastup putem Ureda Županijske razvojne agencije (ŽRA) Osječko-baranjske županije u Bruxellesu. Osječko-baranjski župan Ivan Anušić istaknuo je kako je cilj sporazuma suradnja i sinergijsko djelovanje na razini regije u korištenju EU fondova te Ureda osječko-baranjske ŽRA u Bruxellesu, koji postoji od 2005. godine, jer Županije pojedinačno ne mogu biti dovoljno jake.  

"Želimo zajedno nastupati prema projektima Vlade RH i EU fondovima te planirati potrebe naše regije, posebice kada je u pitanju izrada nove EU financijske perspektive, a ovo je prvi korak u tome smjeru", rekao je Anušić. Najavio je da će jedan od prvih zajedničkih projekata biti priredba "Dani hrvatskog turizma", koji će se iduće godine po prvi puta održati u kontinentalnom dijelu Hrvatske.  

S obzirom da Osječko-baranjska županija trenutno nema predstavnika u Bruxellesu, a prostorije Ureda su iznajmljene drugim pravnim subjektima Anušić je kazao kako je riječ o tehničkim pitanjima, koja će se brzo riješiti da bi ured bio na raspolaganju svim slavonskim županijama. Podsjetio je kako se slavonske županije, temeljem odluke tadašnje Vlade Zorana Milanovića, još uvijek nalaze u statističkoj regiji, u kojoj se nalazi i grad Zagreb, čime im je, unatoč realno slabijem fiskalnom potencijalu, umjetno podignut stupanj razvijenosti, a zbog čega su im smanjene mogućnosti sufinanciranja projekata iz EU fondova. Upozorio je da se promjena statističkih regija ne može raditi iz godine u godinu, sadašnji mandat tim regijama ističe za dvije godine i prije toga neće se moći promijeniti sadašnji ustroj koji je napravio ogromnu štetu slavonskim županijama. 

"Imamo niz zajedničkih projekata u poljoprivredi, drvnom sektoru, u kontinentalnom turizmu i obnovljivim izvorima energije, a posebice imamo zajednički interes u provedbi infrastrukturnih projekata na ovome području", istaknuo je vukovarsko-srijemski župan Božo Galić. Brodsko-posavski dožupan Stjepan Bošnjaković rekao je kako se sporazumom formalizira dosadašnja suradnja, koja će sada biti intenzivnija, posebice u realizaciji većih projekata, koji nadilaze granice Županija.  Jačanje suradnje između slavonskih županija pozdravili su požeško-slavonski dožupan Željko Jakopović i virovitičko-podravski dožupan Darko Žužak.