Dnevne novosti

Od petka novi EU-ovi propisi za suzbijanje zlouporaba psihoaktivnih tvari

23.11.2018 07:10 OSIJEK, 22. studenog 2018. (Hina) - U petak na snagu stupaju dva nova europska propisa čija je svrha suzbijanje zloupotrebe novih psihoaktivnih stvari, poput pušenja tzv. osvježivača prostora - regulativa o razmjeni informacija i sustavu ranog upozoravanja o novim psihoaktivnim tvarima i direktiva za obuhvat novih psihoaktivnih tvari definicijom pojma "droge", izvijestio je u četvrtak osječki ured hrvatske europarlamentarke Biljane Borzan (SDP).
Borzan ističe kako novi propisi stižu u pravi trenutak jer je pošast zlouporabe novih psihoaktivnih tvari uzela maha u Hrvatskoj i EU. Sada će se značajno ubrzati vrijeme potrebno za identifikaciju, procjenu rizika i zabranu tih droga, a informacije o novim opasnostima će državama članicama biti odmah dostupne u europskom sustavu za brzo upozoravanje. "Ubrzavanje procedura je ključno jer kemičari u službi dilera i profitera proizvode nove molekule brže nego što ih EU i države članice stignu zabraniti. Nadalje, proširila se definicija pojma 'droga' kako bi uključivala nove spojeve koji se pojavljuju na tržištu, a dosad su se često provlačili kroz rupe u zakonu", pojašnjava Borzan.

Hrvatska europarlamentarka upozorava kako su neki spojevi koji se pojavljuju na tržištu izrazito jaki i mogu izazvati posljedice poput povišenog tlaka, paranoje, psihoze, mučnine, napadaja, a u nekim slučajevima i smrt. Mladi su ciljana skupina i stoga trpe najviše štete od konzumacije, a europsko istraživanje o pušenju, alkoholu i drogama među učenicima pokazalo je da hrvatski tinejdžeri, u odnosu na prosjek EU, značajno više konzumiraju nove psihoaktivne tvari. Borzan smatra kako je opravdanje kako na tzv. osvježivačima prostora piše da nisu za konzumaciju "krajnje hladno i licemjerno", jer trgovci koji ih prodaju dobro znaju da se oni ne koriste za osvježavanje prostora, već za drogiranje. S obzirom da je EU postrožila propise, apeliram na pravosuđe, policiju i druga relevantna tijela da iskoriste nove ovlasti i procedure i stanu na kraj onima koji profitiraju trujući djecu", poručila je Borzan.