Dnevne novosti

Jandroković: RH svojom mediteranskom dimenzijom želi poticati stabilnost i mir

07.11.2018 07:40 JANDROKOVIĆ

DUBROVNIK, 6. studenoga 2018. (Hina), Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković istaknuo je u utorak na konferenciji u Dubrovniku važnost suradnje između država sa sjeverne i južne obale Sredozemlja, te naglasio kako Hrvatska svojom mediteranskom dimenzijom želi poticati područje stabilnosti i mira.

Jandroković sudjeluje na Konferenciji Odbora za politička pitanja i demokraciju Parlamentarne skupštine Vijeća Europe „Izgradnja demokratske sigurnosti na Sredozemlju: zajednički izazovi i odgovornost“, kojom se završava parlamentarna dimenzija hrvatskog predsjedanja Vijećem Europe.

Konferencije je okupila parlamentarce država članica Vijeća Europe i zemalja MENA regije (Srednji istok i Sjeverna Afrika), koji raspravljaju o različitim političkim izazovima, kao i izazovima stabilnosti na području Mediterana.

"Nažalost, posljednjih nekoliko godina to područje ne generira stabilnost, već je mnogo sigurnosnih izazova. Bez suradnje svih država mira neće biti. Konferencija nudi odgovore kako suradnju unaprijediti i odrediti zajedničke vrijednosti te kako oni napredniji u demokratskim standardima mogu pomoći onima koji ih slijede“, rekao je Jandroković.

Naglasio je kako su mir, stabilnost i sigurnost u mediteranskoj regiji od ključne važnosti za Europu, koja je nastala na zajedničkoj želji država i naroda da dijele i zajednički osnažuju iste vrijednosti. "Mi u Hrvatskoj smo veoma otvoreni za suradnju i dijeljenje svojih iskustava.

Na temelju događaja iz nedavne prošlosti, Hrvatska je stekla jedinstvena iskustva povezana s demokratskom tranzicijom. Pokazali smo kako se u razmjerno kratkom razdoblju može postići put do demokratske sigurnosti i članstva u društvu najrazvijenijih država svijeta“, istaknuo je Jandroković.

Predsjednica Parlamentarne skupštine Vijeća Europe Liliane Maury Pasquier izjavila je kako je dužnost Vijeća Europe zajednički tražiti rješenje za sigurnosne i demokratske izazove na području Mediterana. „Univerzalne vrijednosti vladavine prava, demokracije i ljudskih prava dio su našeg zajedničkog naslijeđa, a naši su sustavi upravljanja čvrsto utemeljeni u tom naslijeđu.

Nećemo te vrijednosti uzeti zdravo za gotovo, ali smo i svjesni kako ne postoji jednostavan demokratski model za sve države i sve situacije. Svi moraju pronaći svoj put prema demokraciji, ali razmjena iskustava i dobre prakse sve nas osnažuje da idemo tim smjerom“, naglasila je Maury Pasquier.

Pohvalila je šestomjesečno hrvatsko predsjedanje Odborom ministara Vijeća Europe, naglasivši da je Zagreb u tom šestomjesečnom razdoblju konstruktivno i angažirano pridonosio radu VE-a i njegovih tijela.

„Hrvatska je bila vrlo angažirana kako bi pomogla Vijeću Europe staviti u prvi plan vrijednosti vladavine prava, demokracije i ljudskih prava. Ova će konferencija ojačati te vrijednosti, posebno na području južnog Mediterana. Za sve je jako važno živjeti u što mirnijem, sigurnijem i demokratski uređenijem okružju“, rekla je Maury Pasquier, s kojom se Jandroković i bilateralno sastao na marginama konferencije.  

Ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić naglasila je da se "sigurnost šireg Mediterana sve više posljednjih godina poistovjećuje sa sigurnosnim i demokratskim izazovima"."Vijeće Europe sa svojim instrumentima, temeljem iskustava država članica, želi prostor Mediterana vratiti onome što on jest - prostor ljepote u kojem ljudi žive sretno, zadovoljno i u normalnim okolnostima“, izjavila je Pejčinović Burić.

Voditeljica izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe Sanja Putica rekla je da je tema sigurnosti ključna za područje cijelog Mediterana, a dubrovački gradonačelnik Mato Franković istaknuo je kako turisti koji posjećuju Dubrovnik cijene ljepotu grada, ali i sigurnost pa je samim tim tema konferencije bitna i za budućnost Dubrovnika.

Konferencija se održava u organizaciji Hrvatskog sabora i Odbora za politička pitanja i demokraciju Parlamentarne skupštine Vijeća Europe, a u okviru predsjedanja RH Odborom ministara Vijeća Europe.Republika Hrvatska će predsjedanje predati Finskoj 21. studenog 2018.