Dnevne novosti

Trump zatražio od Vrhovnog suda ukidanje imigracijskog programa za "sanjare"'

06.11.2018 07:05 WASHINGTON, 6. studenoga 2018 (Hina/Reuters), Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa zatražila je u ponedjeljak od američkog Vrhovnog suda dopuštenje da ukine program DACA, kojim je bivši predsjednik Barack Obama omogućio zaštitu tisućama mladih imigranata, takozvanim "sanjarima", koji žive u Sjedinjenim Državama bez legalno reguliranog statusa.
Dan prije kongresnih izbora na kojima je središnje mjesto zauzela Trumpova kruta antiimigrantska retorika, administracija američkoga predsjednika pozvala je najviši sud u zemlji da odbaci presude triju nižih sudova koje blokiraju Trumpov plan ukidanja programa DACA (Deferred Action for Childhood Arrivals).

Program DACA, koji je 2012. uveo bivši predsjednik Obama, sprječava deporataciju imigranta koji su u Sjedinjene Države ušli ilegalno kao djeca, nazvanih popularno i "dreamers" (sanjari), te im omogućuje dobivanje radnih dozvola, mada ne i put do ostvarivanja državljanstva.

U podnesku sudu, javni tužitelj Noel Francisco ustvrdio je da su dužnosnici Obamine administracije usvojili program DACA "iako im postojeći zakoni nisu davali mogućnosti za to".

Zbog toga je posve zakonito da ministarstvo domovinske sigurnosti (DHS) promjeni smjer, kazao je Francisco."Očito je potpuno unutar ovlasti DHS-a da posloži prioritete nacionalne imigracijske politike i ukine diskrecijsku politiku DACA-e", dodao je.

Riječ je o proceduralno neuobičajeno agresivnu potezu američkog ministarstva pravosuđa, budući da se od sudaca Vrhovnog suda zahtijeva donošenje odluka čak i prije odluka federalnih prizivnih sudova po pitanju presuda triju nižih sudova. Trumpova administracija tvrdi kako je hitno potrebno donijeti konačnu odluku.

Ukoliko Vrhovni sud, koji ima konzervativnu većinu u odnosu 5-4, pristane na saslušanje, odluka će vjerojatno biti donijeta prije konca lipnja 2019. godine. Trump i njegovi konzervativni politički saveznici koriste tvrdolinijašku politiku prema imigraciji kao ključno pitanje uoči kongresnih 'midterm' izbora u utorak.

Trumpova administracija tvrdi da je Obama prekršio svoje ustavne ovlasti kada je zaobišavši Kongres ustanovio program DACA, koji obuhvaća oko 700 tisuća mladih ljudi zvanih "sanjari", uglavnom hispanoamerikanaca. U tome joj na putu stoje odluke triju različitih sudova, sudaca iz Kalifornije, New Yorka i saveznog District of Columbia, koji su naredili administraciji da nastavi procesuirati obnavljanje postojećih DACA zahtjeva dok se ne razriješi pitanje zakonitosti Trumpovih zahtjeva.