Dnevne novosti

RBA: Krediti poduzećima za investicije i obrtna sredstva pali na 64,6 mlrd kuna

22.10.2018 07:30 ZAGREB, 19. listopada 2018. (Hina), Ukupni krediti poduzećima za obrtna sredstva i investicije iznosili su na kraju kolovoza 64,6 milijardi kuna, 0,3 posto manje nego mjesec dana prije, što predstavlja pad drugi mjesec zaredom, a pad kredita zabilježen je i na godišnjoj razini, navodi se u novoj analizi Raiffeisenbank Austria (RBA).

U odnosu na kolovoz prošle godine, krediti za obrtna sredstva i investicije na kraju kolovoza ove godine bili su manji za 2,4 posto, navode analitičari RBA u osvrtu na nedavno objavljene podatke Hrvatske narodne banke.

Pritom su krediti za investicije na kraju kolovoza iznosili 31,5 milijardi kuna, što je 0,8 posto manje na mjesečnoj, a 1 posto manje na godišnjoj razini.Krediti za obrtna sredstva iznosili su, pak, na kraju kolovoza 33,1 milijardu kuna, što je 1,4 posto manje nego mjesec dana prije i 5,4 posto manje nego godinu dana prije.

Pad iznosa kredita većinom je posljedica prodaja nenaplativih plasmana, navodi se u analizi RBA, objavljenoj u petak.

Međutim, ističe se da je porastao iznos plasmana poduzećima na osnovu transakcija, odnosno ako se isključi utjecaj tečaja, cjenovnih prilagodbi vrijednosnih papira, reklasifikacija i otpisa plasmana. Na toj je osnovi iznos kredita poduzećima na kraju kolovoza bio veći za 2,6 posto u odnosu na isti lanjski mjesec.