Dnevne novosti

Kuščević i Pavić potpisali Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt "e-Pristojbe"

27.09.2018 07:23 ZAGREB, 26. rujna 2018. (Hina) - Ministar uprave Lovro Kuščević i ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić u srijedu su potpisali Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava Ministarstvu uprave za projekt "e-Pristojbe" čime će se omogućiti elektroničko plaćanje upravnih pristojbi i naknada pa korisnici više neće morati fizički odlaziti na dodatne šaltere kako bi platili određene naknade.
Ugovor je vrijedan 50,6 milijuna kuna od čega je 43 milijuna kuna sufinancirano sredstvima iz fondova EU.Izrazivši zadovoljstvo potpisivanjem tog ugovora, Kuščević je rekao kako je njegov cilj elektronička naplata upravnih pristojbi i naknada u postupcima i procedurama za koje je propisana njihova naplata. Istaknuo je kako će to omogućiti daljnji razvoj složenijih elektroničkih usluga u sustavima e-Građani i e-Poslovanje te bi kroz e-Pristojbe trebala biti omogućena i naplata drugih vrsta pristojbi."Realizacijom ovog projekta modernizirat će se i ubrzati poslovanje javne uprave. Našim sugrađanima, poduzetnicima i obrtnicima omogućit ćemo jednostavnije i brže plaćanje određenih pristojbi", naglasio je. 

Ministar Pavić kazao je kako je u Europskom socijalnom fondu, od 13 milijardi kuna koje Hrvatska ima na raspolaganju za društvene promjene, 800 milijuna kuna predviđeno za modernizaciju javne uprave, većinom kroz projekte digitalizacije."Ovo je do sada najveće ulaganje u digitalizaciju javne uprave. Do sada je ukupno za to ugovoreno 110 milijuna kuna, a do kraja godine još 220 milijuna kuna projekata će biti ugovoreno", kazao je.Dodao je kako će se ovim projektom "združiti" integracija više od 20 usluga gdje će se kroz uslugu e-Građani moći uplatiti pristojba koja će automatski sredstva raspoređivati po potrebnim računima, taksama i nakladama.Najavio je kako će, u sklopu mirovinske reforme, do kraja godine omogućiti građanima odabir i promjenu mirovinskog fonda unutar 2. stupa.Rekao je kako 98 posto građana ne odabire svoj mirovinski fond te će zbog toge više od sto milijuna kuna uložiti u programe financijske pismenosti kako bi građanima približili sustave e-usluga te im dodatno objasnili važnost odabira mirovinskog fonda.