Dnevne novosti

Svjetska banka nastavlja pomagati unaprjeđenju hrvatskog sustava zemljišne administracije

24.09.2018 07:15 ZAGREB, 21. rujna 2018. (Hina), Ministarstvo financija i Svjetska banka potpisali ugovor o zajmu u iznosu od 19,7 milijuna eura za projekt implementacije integriranog sustava zemljišne administracije (IISZA), objavili su u petak iz Svjetske banke i Ministarstva financija.
Ugovor su potpisali ministar financija Zdravko Marić i direktorica Ureda Svjetske banke za Hrvatsku Elisabetta Capannelli, a zajam pruža dodatna sredstva za projekt koji se već provodi pod vodstvom Ministarstva pravosuđa (MP) i Državne geodetske uprave (DGU).

Projekt će, kako se navodi, pružiti podršku modernizaciji hrvatskog sustava zemljišne administracije i upravljanja kako bi se poboljšala učinkovitost, transparentnost i smanjio trošak državnih usluga u korist građana, poduzetnika i državnih institucija.

Zahvaljujući tom projektu, prosječno vrijeme potrebno za upis hipoteka i obradu transakcija nekretninama znatno se smanjilo, i to s 46 na 12 dana u zemljišnoknjižnim odjelima (ZKO), odnosno s 30 na 8 dana u katastarskim uredima (KU).Jedno od najvećih ostvarenja projekta bilo je uvođenje Zajedničkog informacijskog sustava (ZIS-a) u sve ZKO-e i KU-e diljem zemlje u studenom 2016. godine.

ZIS je, kako se navodi, posve integriran internetski sustav, te je međuoperativan s registrom osobnih identifikacijskih brojeva, registrom trgovačkih društava i registrom porezne uprave te je povezan s digitalnim arhivama ZKO-a i KU-a. Sustav uključuje i mogućnosti e-potpisa i e-plaćanja te pruža nekoliko e-usluga ključnim vanjskim korisnicima.

Trenutno 28 ministarstava i agencija dijeli prostorne podatke s DGU-om i MP-om, a ta će se brojka i dalje povećavati. Izrazivši zadovoljstvo što su do sada polučeni dobri rezultati na postojećem projektu Marić se zahvalio Svjetskoj banci na podršci usmjerenoj prema daljnjoj modernizaciji sustava zemljišne administracije što će, kako je kazao, povećati učinkovitost cijelog sustava od čega će najveće koristi imati građani i poduzetnici.

“Hrvatski sustav zemljišne administracije u proteklih deset godina prošao je kroz veliku transformaciju. No i dalje su neophodna znatna ulaganja radi prelaska na učinkovitiji, bespapirni i isplativiji sustav kako bi se dodatno proširio program razvoja javnih e-usluga, prema kojemu sve digitalne usluge treba povećati, objediniti i učiniti ih dostupnijima za građane”, izjavila je Capannelli.

Suvremen i učinkovit sustav zemljišne administracije, kako je kazala, doprinosi razvoju poduzetništva, jačanju konkurentnosti Hrvatske i unaprjeđenju učinkovitosti javnog sektora. Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković je istaknuo kako je reforma sustava zemljišne administracije omogućila elektroničko poslovanje u zemljišnim knjigama i efikasniji sustav registracije nekretnina.

Ovaj ugovor o zajmu važno je ulaganje u povećanje pravne sigurnosti u postupanju s nekretninama, u daljnji razvoj elektroničkog poslovanja u zemljišnim knjigama, te doprinosi konačnom cilju reforme pravosuđa - bržem, boljem i učinkovitijem pravosuđu, rekao je.

Ravnatelj Državne geodetske uprave Damir Šantek je istaknuo kako će se nastavkom financiranja IISZA projekta omogućiti Državnoj geodetskoj upravi daljnja potpora u jačanju digitalnog katastra. Projektom će se, kako se navodi u priopćenju, unaprijediti zemljišna administracija kako bi se u prometu nekretnina povećala pravna sigurnost, što će se pozitivno odraziti na ulagačku klimu u Hrvatskoj.

Također će se pomoći Ministarstvu pravosuđa i Državnoj geodetskoj upravi u pripremi projekata za buduće financiranje sredstvima EU-a.

Projektom će se osigurati potpora daljnjoj automatizaciji usluga zemljišne administracije, skratit će se vrijeme potrebno za uknjižbu, unaprijediti kvaliteta podataka o nekretninama i ubrzati integracija katastarskih i zemljišnoknjižnih usluga.

Očekuje se kako će bolji pristup geoprostornim podacima donijeti koristi i poslovnoj zajednici, koja će imati pristup bržim uslugama i bolji pristup informacijama. Sređivanje prostornih podataka donijet će koristi i državnim institucijama koje će na raspolaganju imati pristupačne, točne, dobro vođene i dovoljno pouzdane podatke.