Dnevne novosti

Podizanje državne zastave najavilo novu saborsku sezonu

18.09.2018 07:35 SABOR 2

ZAGREB, 17. rujna 2018. (Hina), Podizanje državne zastave na restaurirani željezni stup kod sjevernog ulaza u saborsku zgradu, potvrdilo je u ponedjeljak kako je Hrvatski sabor 'ušao' u još jednu redovnu radnu sezonu, jer u srijedu, 19. rujna počinje nova sjednica.

Hrvatska zastava pred Saborom se podiže i spušta na početku i kraju svakog redovnog zasjedanja, danas podignuta spustit će se 15. prosinca kada po Ustavu  završava redovno zasjedanje.Tradicija je to s početka 90-ih godina prošlog stoljeća, kada je stasao moderni Sabor.

Svojevrsni je to spomen na 25. srpnja 1990. kada se u kasno poslijepodne prvi put ispred saborske zgrade zavijorila zastava Republike Hrvatske s hrvatskim povijesnim grbom umjesto zvijezdom petokrakom.

Sabor je toga dana prihvatio amandmane na Ustav Republike Hrvatske kojim je iz službenog naziva Hrvatske izbačen pridjev socijalistička, a iz zastave je uklonjena zvijezda petokraka i vraćen povijesni hrvatski grb. Promjena zastave privukla je taj dan brojne građane, a upriličena je i manja ceremonija koja je naglasila važnost tog čina.

Zastavu danas, bez posebne ceremonije, dižu i spuštaju djelatnici saborske Straže koji je i čuvaju u vrijeme kad Sabor ne zasjeda.