Dnevne novosti

Plenković: Dijelimo neke zabrinutosti o Mađarskoj, ali izvješće u EP-u nije pravi put

14.09.2018 07:30 ZAGREB, 13. rujna 2018. (Hina), Premijer Andrej Plenković izjavio je u četvrtak u Puli da Hrvatska dijeli neke zabrinutosti o Mađarskoj koje su spomenuti u izvješću o stanju u toj zemlji usvojenom dan prije u Strasbourgu, ali smatra da se to pitanje trebalo rješavati preko Europske komisije, a ne Europskog parlamenta, što je i razlog zbog kojeg su eurozastupnici HDZ-a glasali protiv.
 Zastupnici Europskog parlamenta usvojii su u srijedu izvješće Judith Sargenti iz Kluba zastupnika Zelenih/Europskog slobodnog saveza koje poziva Europsko vijeće da "u skladu s člankom 7. stavkom 1. Ugovora o Europskoj uniji, utvrdi da postoji očita opasnost da Mađarska teško krši vrijednosti na kojima se temelji Europska unija.

"To nije pravi put", kazao je Plenković. "Ako postoji ozbiljan problem, a mi u određenoj mjeri razumijemo i dijelimo neke zabrinutosti koje su spomenute, pravi put bi trebao ići preko Komisije, a ne preko parlamenta i zato smo i glasali ovako kako jesmo". Dodao je kako se sličan slučaj s Poljskom rješava preko Europske komisije. 

Drugi razlog HDZ-ova protivljenja, kazao je Plenković, jest "niz otvorenih pitanja koje imamo s Mađarskom i koja želimo rješavati", kazao je. "Tu odluku gledamo strateški puno šire"

Jučer je HDZ-ova zastupnica Dubravka Šuica rekla da je glasanje o izvješće o Mađarskoj "vrlo delikatno pitanje za Hrvatsku jer je Mađarska naš susjed"."Želimo prije svega dobrosusjedske odnose. I o tome smo vodili računa", kazala je. 

U usvojenom izvješću spominje se i stanje pravosuđa u Mađarskoj koje godinama ne izručuje Hrvatskoj Zsolta Hernandija, optuženog da je bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu dao 10 milijuna eura mita kako bi Molu prepustio upravljačka prava u Ini.

"Mi imamo svoje puteve kako da od Mađarske tražimo da poštuje ono što bi trebalo biti jasno u međunarodno-pravnoj suradnji koja postoji između naših pravosudnih tijela i na tome ćemo inzistirati", rekao je premijer Plenković u Puli.