Dnevne novosti

Jandroković: Nema razloga za izvanredne izbore

12.09.2018 07:27 ZAGREB, 11. rujna 2018. (Hina), Predsjednik Hrvatskog sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković izjavio je u utorak kako nema razloga za izvanredne parlamentarne izbore, kao i da je „HDZ itekako stabilan” te kako vukovarski gradonačenik Ivan Penava, zbog najavljivanja prosvjeda u tom gradu, u stranci neće snositi nikakve sankcije„Nema razloga za izvanredne izbore dokle god postoji većina od 76 ili više ruku.

Ključno je da Vlada ima političku stabilnost u Saboru, a ona postoji. Mi smo dokazali u nekoliko zadnjih mjeseci da se može uspješno donositi zakone i sa 77 ruku i očekujem da će se to nastaviti i dalje”, izjavio je Jandroković novinarima nakon sjednice saborskog Predsjedništva, održane pred skori početak redovne parlamentarne sezone. Upitan govore li slučajevi Milinović i Penava u prilog tome da situacija u HDZ-u i nije stabilna Jandroković je uzvratio kako je situacija stabilna, ali da ponekad ima rasprava i povišenih tonova.

„HDZ je itekako stabilan, usporedite s ostalim političkim strankama i vidjet ćete da smo mi ostali jedina snažna politička stranka. Naravno da i u HDZ-u ima rasprava i ponekad povišenih tonova, međutim mi sve te prijepore nastojimo riješiti kroz raspravu i dijalog. Svjesni smo odgovornosti koju imamo jer smo najveća i najsnažnija politička stranka i kralježnica ove parlamentarne većine i vlade”, rekao je Jandroković.

Za Penavu neće biti sankcija

Na pitanje hoće li vukovarski gradonačelnik Ivan Penava snositi sankcije u stranci nakon što je najavio prosvjed zbog neprocesuiranja ratnih zločina u tom gradu odgovorio je kako nikakvih sankcija neće biti.„Neće biti nikakvih sankcija. Razgovarao sam s kolegom Penavom, objasnio mi je koji su to razlozi i frustracije koje imaju Vukovarci i nastavit ćemo taj dijalog”, rekao je Jandroković.

Dodao je međutim kako je činjenica da postoji velik broj nerazriješenih slučajeva te da očekuje od državnih institucija, u prvom redu DORH-a i sudova, da sve koji to zaslužuju i procesuiraju.Upitan idu li reforme u Hrvatskoj presporo, Jandroković je kazao kako svaki puta kada se govori o reformama ima puno strasti, a puno je i onih koji možda nisu zadovoljni reformama.

„Svakako nužno je da ubrzamo dinamiku reformi koje su povezane sa mirovinskim, zdravstvenim sustavom, pravosuđem, državnom upravom i vjerujem da će zakoni koje imamo već sada i koji će doći iz vlade učiniti sve te sektore učinkovitijim”, rekao je Jandroković.