Dnevne novosti

Sirijski i ruski zrakoplovi nastavljaju bombardirati Idlib

10.09.2018 07:25 KAIRO, 9. rujna 2018. (Hina/dpa) - Vojne snage sirijske vlade i Rusije nastavile su nedjelju s intenzivnim zračnim napadima na Idlib, posljednje veliko oporbeno uporište u ratom razorenoj zemlji.
Napadi, koji su prekinuli 17-satno zatišje, izvode se pred očekivanu konačnu ofenzivu sirijskog režima, uz potporu Rusije, na tu pokrajinu, koja je pod kontrolom pobunjenika od 2015. Meta napada u nedjelju bili su južni sektor Idliba i sjeverna ruralna područja susjedne pokrajine Hame, objavio je Sirijski opservatorij za ljudska prava.

Ruski zrakoplovi izveli su 14 uzastopnih zračnih napada, a vladini helikopteri bacili su oko 25 bačvi s eksplozivom na pobunjenička područja, navodi opservatorij.Izvješća o žrtvama još nema.Bombardiranje u zadnja dva dana natjeralo je više od 5000 ljudi u bijeg iz tog područja prema sjevernim ruralnim dijelovima pokrajine i sjeverozapadu pokrajine Alep.Idlib velikim dijelom kontrolira skupina Hajat Tahrir al-Šam, islamistički savez koji predvodi skupina povezana s Al Kaidom.