Dnevne novosti

Poništen natječaj za poboljšanje konkurentnosti za sektor IKT-a, alokacija za novi 200 mln kn

03.09.2018 07:15 ZAGREB, 31. kolovoza 2018. (Hina), Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije i Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta usuglasili su stav oko poništenja natječaja "Poboljšanje konkurentnosti i učinkovitosti MSP-a kroz IKT" te najavili otvaranje novog poziva u najskorijem roku, kojim će se alokacija podići za 400 posto, odnosno na 200 milijuna kuna. 
Navedeni natječaj Ministarstva gospodarstva, vrijedan 53,2 milijuna kuna, u srijedu je bio otvoren svega 35 sekundi.  Naime, projektni prijedlozi poduzetnika koji su informacijskim i komunikacijskim tehnologijama željeli modernizirati svoje poslovanje, počeli su se predavati u srijedu u 11 sati, no za svega 35 sekundi sustav je obustavio daljnju prijavu, jer je iznos bespovratnih sredstva obrađenih projektnih prijava premašio 200 posto od ukupne alokacije poziva.

Ministrica reginalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac u petak je poručila da će se izmjenama u natječaju omogućiti većem broju prijavitelja da ostvare pravo na potporu, a na taj će se način poduzetnicima koji predaju kvalitetne prijave omogućiti unaprjeđenje poslovanja bespovratnim EU sredstvima.

"Kvaliteta nam je primarna i zbog toga ćemo u kratkom roku objaviti privremeni poziv te obraditi sve prijave koje će nam pristići te sklopiti ugovore kojima ćemo poduprijeti najkvalitetnije projektne prijave iz cijele Hrvatske”, poručila je u petak Žalac putem priopćenja ministarstva kojem je na čelu.

Iz Ministarstva podsjećaju da je u ovoj financijskoj perspektivi u sektoru poduzetništva ugovoreno oko šest milijardi kuna, što pokazuje da su poduzetnici, a posebno mali, mikro i srednji uspješni u povlačenju EU sredstava. "Osluškujući reakcije poduzetnika kroz postojeće pozive napravljene su prilagodbe koje su olakšale i pojednostavile cjelokupni postupak dodjele sredstava i provedbe ugovora.

Nažalost, prilikom programiranja za sektor poduzetništva, tržište nije istraženo na adekvatan način, što pokazuje premali iznos alokacije namijenjen isključivo poduzetnicima", ocjenjuje se. Dodaju da je aktualna Vlada svjesna tog problema, te je već pokrenula izmjene operativnog programa, kojima će omogućiti puno veća sredstva poduzetnicima te na taj način učiniti hrvatsko gospodarstvo konkurentnijim. 

Napominju i kako će troškovi projektnih aktivnosti biti prihvatljivi od dana podnošenja projektnog prijedloga na novi poziv, dok će troškovi pripreme projektnog prijedloga biti prihvatljivi od 9. srpnja ove godine.