Dnevne novosti

Horvat: Natječaj za EU sredstva bit će poništen

31.08.2018 07:20 ZAGREB, 30. kolovoza 2018. (Hina), Ministar gospodarstva Darko Horvat kazao je u četvrtak da će radnici Uljanika u petak dobiti plaću, a najavio je i da će da će natječaj za EU sredstva za male i srednje poduzetnike, u kojemu je 53 milijuna kuna sredstava alocirano u samo 35 sekundi biti poništen.
Natječaj Ministarstva gospodarstva 'Poboljšanje konkurentnosti i učinkovitosti MSP-a kroz IKT', vrijedan 53,2 milijuna kuna, u srijedu je bio otvoren svega 35 sekundi. Projektni prijedlozi poduzetnika koji su informacijskim i komunikacijskim tehnologijama željeli modernizirati svoje poslovanje, počeli su se predavati u srijedu u 11:00 sati, no za svega 35 sekundi sustav je obustavio daljnju prijavu, jer je iznos bespovratnih sredstva obrađenih projektnih prijava premašio 200 posto od ukupne alokacije poziva.

Poduzetnici, čijih 589 prijava nije obrađeno zbog obustave prijava, sumnjaju na nepravilnosti u samom softveru ili moguće i samoj dodjeli sredstava. „Natječaj za koji pripremite 53 milijuna kuna, a imate odziv od strane realnog sektora koji premašuje i tri puta alocirana sredstva, samo znači da smo jako dobro pogodili natječaj.

Mi ćemo tokom današnjeg dana razmotrit situaciju, najvjerojatnije taj natječaj poništiti, pripremit malo više novaca i ponovno raspisati natječaj. Nama je želja da svi oni koji uđu u proces aplikacije, a zadovolje kriterije Ministarstva gospodarstva, dobe europski novac i na taj način povećamo konkurentnost hrvatskih (poduzetnika)”, rekao je ministar Horvat uoči sjednice Vlade.

Na pitanje novinara zašto se poništava natječaj, rekao je da u ovom trenutku postoji daleko veći interes od onoga koji ministarstvo kroz alokaciju sredstava može popratiti.Upitan zašto je brzina bila presudan kriterij za dodjeljivanje sredstava, rekao je da se ni sada nije gledala brzina te da će kvaliteta projekta biti ključan faktor. Istaknuo je kako će sada nakon što vide koliki je interes „pripremiti dovoljno novaca da sve one aplikacije koje će biti podnesene, budu i usvojene”.

Zaključio je kako je „identifikacija potreba hrvatskog gospodarstva napravljena na ovakav način”, dodajući kako su mogli drugačije, no sada znaju koliki je interes i po njemu će pripremiti europska sredstva.

Plaće radnicima Uljanika u petak

Na upit novinara, Horvat je također rekao je da će radnici Uljanika u petak dobiti plaću kako je i obećao. Na pitanje što dalje. kazao je da će se to vidjeti.„Postoji plan restrukturiranja koji se u ovom trenutku nalazi u Bruxellesu.

Da li će Bruxelles na njega pristati ili ne, da li ćemo ga morati korigirati ili ne, to ćemo vidjeti”, kazao je Horvat. Dodao je kako su možda zagarantirane čak i dvije plaće, no detalje će iznijeti kasnije.

Žalac: Povećat ćemo alkolaciju

Ministrica regionalnog razvoja i EU fodndova Gabrijela Žalac uoči sjednice Vlade u četvrtak je novinarima izjavila da to nije bio natječaj njezinog nego Ministarstva gospodarstva, koje je htjelo, kako je kazala, da natječaj tako izgleda. "Više od 800 prijava od dostupne alokacije od 53 milijuna kuna, a zapravo je prijava pristiglo za više od 350 mliijuna i ja ću povećati alokaciju, a sigurna sam i u to da ću zabraniti da se ovakvi natječaji više objavljuju", kazala je Žalac.

Dodala je kako zna da će se prijavitelji žaliti jer se uvijek žale, ali i poručila da će povećati alokaciju i da se takvi natječaji više neće objavljivati, a kazala je i da zna zašto se Ministarstvo gospodarstvo za tako nešto odlučilo jer nema dovoljno kapaciteta da se same prijave kvalitetno obrađuju.

"O tome ćemo detaljno razgovarati, a korisnici neka se ne brinu, mislim da će biti zadovoljni. Nije bilo ni nezakonitosti, oni koji su 'klikali' u isto vrijeme oni na svom kompjuteru vide jedno vrijeme, a na serveru se bilježi drugo kako su pristizale prijave, i to je ono što je korisnike sigurno zabrinulo", objasnila je Žalac, dodajući da ne može server odlučivati kome će se dati novac te da će i o svim detaljima razgovarati s Ministarstvom gospodarstva. Na pitanje gdje će se novac naći, rekla je iz EU fondova, i povećati alokaciju.