Dnevne novosti

Ravnomjeran rast kredita u eurozoni u srpnju - ECB

29.08.2018 07:25 FRANKFURT, 28. kolovoza 2018. (Hina/AFP), Krediti kompanijama i građanima u eurozoni porasli su u srpnju istim tempom kao i u prethodnom mjesecu, pokazali su u utorak objavljeni podaci Europske središnje banke (ECB), ocrtavajući složenu situaciju u zoni primjene zajedničke europske valute na pragu zaoštravanja monetarne politike.
Ako se izuzmu čisto financijske transakcije, krediti nefinancijskim tvrtkama porasli su u srpnju tri posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, što znači da je tempo njihova rasta bio identičan kao i u lipnju.

Ravnomjeran rast zabilježen je i u stavci kredita građanima, po stopi od 4,1 posto.Rast kredita ključan je pokazatelj financijskog zdravlja i ECB ga pozorno prati, naročito s obzirom na pripreme za postupno ukidanje opsežnih poticaja gospodarstvu eurozone, napominje AFP.

Ukupni su krediti privatnom sektoru 19-člane eurozone u srpnju porasli 3,4 posto, za 0,1 postotni bod slabije nego u lipnju, a razlog je manje zaduživanje financijskih kompanija poput mirovinskih fondova i osiguravajućih tvrtki. Kako bi potaknuo gospodarski rast i inflaciju prema zacrtanih nešto ispod dva posto, ECB je spustio ključne kamatne stope na rekordno nisku razinu a uveo je i program kupnje državnih i korporativnih obveznica u vrijednosti 30 milijardi eura mjesečno.

Tim mjerama središnja monetarna institucija eurozone pumpa novac u financijski sustav eurozone i u realno gospodarstvo kako bi se pretočio u ulaganja, otvaranje novih radnih mjesta i veću osobnu potrošnju.

Iz ECB-a su u međuvremenu najavili da će u listopadu smanjiti vrijednost mjesečne kupnje imovine na 15 milijardi eura da bi ga u prosincu potpuno ukinuli, obrazlažući taj plan stabilnim ubrzavanjem inflacije prema zacrtanoj razini.

Odvojeno tromjesečno istraživanje ECB-a pokazalo je da je u drugom tromjesečju potražnja kompanija i kućanstava u eurozoni za kreditima ponovo bila snažna i da banke ublažavaju uvjete za odobravanje i otplatu kredita.

Banke također očekuju da će se trend jačanja potražnje građana i kompanija za kreditima nastaviti i u trećem tromjesečju, uz paralelno ublažavanje standarda kreditiranja.