Dnevne novosti

Ministarstvo zdravstva: 1,5 milijarde kuna ugovorenih projekata za sustav zdravstva

22.08.2018 07:20 ZAGREB, 21. kolovoza 2018. (Hina), Iz Ministarstva zdravstva priopćili su u utorak da intenzivno rade na apsorpciji EU sredstva za projekte objedinjenih hitnih bolničkih prijema (OHBP), dnevnih bolnica i dnevnih kirurgija, da su vrlo uspješni u ugovaranju EU fondova te kako Ministarstvo zdravstva trenutno raspolaže s oko 1,5 milijarde kuna ugovorenih projekata za sustav zdravstva. 
Ministarstvo zdravstva u prethodne dvije godine intenzivno radi na pripremama poziva i podloge za apsorpciju EU sredstva za projekte objedinjenih hitnih bolničkih prijema (OHBP), dnevnih bolnica i dnevnih kirurgija te projekata ranjivih skupina te je na tom planu izrazito uspješno u ugovaranju EU fondova tijekom 2016., 2017. i 2018., ističe se u priopćenju.  

Vezano za dodijeljene financijske alokacije za sustav zdravstva u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ za razdoblje 2014. - 2020., Ministarstvo zdravstva trenutno raspolaže s oko 1,5 milijarde kuna ugovorenih projekata, navodi se u reagiranju Ministarstva na medijske napise o projektima obnove Hitnog bolničkog prijama financiranih iz EU sredstava. 

Dodaje se kako je na temelju inicijative Ministarstva zdravstva, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU u srpnju 2016. raspisalo poziv za sedam bolnica u iznosu od 173 milijuna kuna za projekte OHBP-ova, a na njega se mogu javiti i sedam unaprijed određenih prijavitelja, tj. bolnica u Hrvatskoj, odnosno u tri KBC-a (KBC Sestre milosrdnice - Vinogradska, Osijek i Split) i četiri Ooće bolnice (Varaždin, Dubrovnik, Sisak i Bjelovar). 

Iz Ministarstva ocjenjuju kako su prepoznali važnost dodatnog ulaganja u osnivanje i opremanje sedam OHBP-ova te se već dvije godine priprema dokumentacija i provode projekti OHBP-ova, za koje su osigurana bespovratna sredstva u Državnom proračunu Republike Hrvatske. 

U provedbi su trenutno pet od sedam projekata, i to: KBC Sestre milosrdnice, OB Varaždin, OB Dubrovnik, OB Sisak, OB Bjelovar, a uskoro kreće provedba projekta KBC-a Osijek, dok će KBC Split, prema službenom očitovanju bolnice, prijaviti projekt u 2019. godini nakon izrade cjelokupne dokumentacije, navode iz Ministarstva. 

Naglašavaju kako o svim aspektima prijave dokumentacije za dobivanje pozitivne Ocjene usklađenosti EU projekta sa strateškim okvirom u području zdravstva, odlučuje Stručno povjerenstvo za ocjenu usklađenosti EU projekta sa strateškim okvirom u području zdravstva. 

Podsjećaju kako Stručno povjerenstvo ima mandat svakom prijedlogu EU projekta dati suglasnost u okviru najnižeg i najvišeg prihvatljivog iznosa bespovratnih sredstava: najniži iznos je 3,5 milijuna kuna, a najviši iznos bespovratnih sredstava je 20 milijuna kuna za opće bolnice (OB) odnosno 31 milijun kuna za kliničke bolničke centre. 

Rukovodeći se podacima o izvršenosti posla u svakoj pojedinoj bolnici, ističu iz Ministarstva, Stručno povjerenstvo odlučilo je bolnicama dodijeliti iznose koji, u trenutku razmatranja prijedloga EU projekata, najviše odgovaraju potrebama na terenu. Pri tome, dodaje se, uprave i upravna vijeća bolnica potiče se da na najbolji mogući način utroše bespovratna sredstva iz EU fondova, te da, u slučaju potrebe, osiguraju i dodatne izvore financiranja za svoje projekte. 

Stručno povjerenstvo prema svim prijaviteljima postupa na jednak način prilikom zaprimanja prijedloga EU projekta. Tako je Stručno povjerenstvo razmotrio i prijedlog KBC-a Sestre milosrdnice (Vinogradska) te izdalo pozitivnu Ocjenu usklađenosti na iznos od gotovo 31 milijun kuna, što predstavlja najviši mogući iznos bespovratnih sredstava koji se može dodijeliti bolnici za projekt OHBP-a, dodaje se u priopćenju. 

Iz Ministarstva podsjećaju kako se o svim financijskim alokacijama sredstava za projekte OHBP-a uvijek odlučuje u konzultacijama s Ministarstvom regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, kao Upravljačkim tijelom, kao i ministarstvom koje raspisuje infrastrukturne pozive za EU projekte iz sektora zdravstva. 

"Slijedom navedenog, po ugovaranju preostalih dvaju projekata OHBP-ova (procjena ugovaranja projekta KBC-a Osijek je u 2018., a projekta KBC-a Split u 2019.), Ministarstvo zdravstva i Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU će zajednički odlučiti o daljnjim aktivnostima", stoji u priopćenju Ministarstva zdravstva.