Dnevne novosti

Turska pokrenula postupak pred WTO-om zbog američkih carina

21.08.2018 07:08 ISTANBUL, 20. kolovoza 2018. (Hina/Reuters), Turska je pokrenula postupak pred WTO-om protiv američkih carina na turski čelik i aluminij, objavio je u ponedjeljak WTO.
Američki predsjednik Donald Trump najavio je ranije ovoga mjeseca da će udvostručiti carine Turskoj zbog suđenja američkom evangeličkom pastoru kojeg Ankara optužuje za terorizam. Ta je najava izazvala oštar pad  turske lire koja je od početka godine izgubila više od 35 posto svoje vrijednosti u odnosu na dolar.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je upozorio na gospodarski rat i pozvao sugrađane da prodaju svoje devize ne bi li pomogli turskoj liri, rekavši da je riječ o "nacionalnoj borbi" protiv "gospodarskog rata" koji se, kako tvrdi, vodi protiv Turske."Turska je zatražila konzultacije u WTO-u sa SAD-om zbog dodatnih uvoznih carina na proizvode od čelika i aluminija", priopćio je WTO.

Obje strane imaju 60 dana da nađu rješenje, a u suprotnom bi se slučaj mogao naći pred tijelom WTO-a za rješavanje trgovinskih sporova.Odnosi između Turske i Sjedinjenih Država postali su sve napetiji posljednjih tjedana, a njihove sve veće trgovinske i diplomatske razmirice dodatno su pogoršale gospodarske probleme Turske.

Turska je odbila zahtjev SAD-a da pusti na slobodu američkog pastora zatočenog zbog špijunaže i optužbe za terorizam, dvije su zemlje međusobno povisile carine, a SAD je sankcionirao dvojicu turskih ministara.

Sud u Ankari je u petak odbio zahtjev za pomilovanjem apastora Andrewa Brunsona optuženog za umiješanost u neupjeli pokušaj državnog udara u Turskoj prije dvije godine. Ta je sudska odluka razljutila američkog predsjednika Donalda Trumpa koji kaže kako SAD neće "sjedeći" promatrati suđenje.

Brunson je kršćanski misionar iz Sjeverne Karoline koji živi u Turskoj već dvadeset godina i nehotično je postao glavna tema sukoba Washingtona i Ankare.