Dnevne novosti

Europska komisija odobrila pomoć od šest milijuna eura BiH za zaštitu granice i zbrinjavanje migranata

13.08.2018 07:20 SARAJEVO, 10. kolovoza 2018. (Hina), Europska komisija u petak je odobrila dodjelu šest milijuna eura pomoći Bosni i Hercegovini koje će ta zemlja iskoristiti za suočavanje s migrantskom krizom, potvrđeno je tijekom dana iz Delegacije Europske unije u Sarajevu.

Kako je pojašnjeno ova će donacija poslužiti za jačanje kapaciteta Bosne i Hercegovine za identifikaciju, registraciju i upućivanje državljana trećih zemalja koji prelaze granicu, osiguranje njihovog smještaja te osnažiti kapacitete za kontrolu i nadzor granica čime bi trebala doprinijeti i borbi protiv trgovine ljudima.Europska je komisija Bosni i Hercegovini u lipnju već odobrila pomoć od milijun i pol eura kako bi se počeo rješavati problem smještaja i prehrane ilegalnih migranata.

Iz Delegacije EU podsjetili su kako je Unija od 2007. godine osigurala pomoć Bosni i Hercegovini u području migracija i upravljanju granicama u iznosu od 24,6 milijuna eura a od siječnja 2016. godine BiH je postala sudionikom regionalnog programa potpore upravljanju migracijama u vrijednosti od 8 milijuna eura.

Od početka godine u BiH je prema podacima policijskih agencija ušlo nešto više od deset tisuća ileganih migranata a procjene su kako ih je tamo trenutačno između četiri i pet tisuća.

BiH ima ograničene kapacitete za smještaj migranata a još nije postignu dogovor o konačnoj lokaciji za migrantski centar koji bi bio uspostavljen na području Unsko-sanske županije gdje je i najveća koncentracija migranata koji žele što prije nastaviti put ka Hrvatskoj i drugim državama EU-a.

Drugi migrantski centar trebao bi biti uspostavljen u napuštenoj vojarni "Ušivak" u mjestu Hadžići kod Sarajeva no njegovo opremanje nije započeto upravo zbog nedostatka novca pa se očekuje da će donacija EU predstavljati rješenje za taj problem.