Dnevne novosti

HUP smatra da postoji još prostora za rasterećenje poslodavca

06.08.2018 07:25 ZAGREB, 3. kolovoza 2018. (Hina), Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) u petak je podržala nastojanja Vlade na smanjenju poreznog opterećenja, no smatra da još ima prostora za značajnije rasterećenje poslodavaca, posebno kod troškova poslovanja i ukupnog troška rada. 
"HUP podržava nastojanje Vlade RH za smanjenjem poreznog opterećenja poslodavaca i građana, a vidjevši prve prijedloge smatramo da postoji još prostora za značajnije rasterećenje troškova poslodavaca s obzirom na trenutno stanje na tržištu rada i potrebu za podizanjem konkurentnosti gospodarstva u cjelini", kaže se u priopćenju HUP-a.

U idućem razdoblju, kroz socijalni dijalog u razgovorima s Vladom i drugim socijalnim partnerima, HUP će doći do dodatnih mjera za rasterećenje gospodarstva, a posebno troškova poslovanja i ukupnog troška rada, poručuju.

Istodobno, s posebnom pažnjom promatraju najave dodatnih dizanja doprinosa i nameta. "Zahtijevat ćemo, kroz socijalni dijalog, prikaz jasnog plana utrošnje dodatnih novih sredstava te korištenja dosadašnjih sredstava na optimalan način tj. očekujemo jasno provođenje plana reformi u svakom resoru i jake argumente za uvođenje svih dodatnih nameta“", zaključuje se u priopćenju.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministar financija Zdravko Marić u četvrtak su na konferenciji za novinare u Banskim dvorima predstavili novine u sustavu poreza na dodatnu vrijednost (PDV), na dohodak te u sustavu doprinosa, ističući kako je to nastavak poreznog i administrativnog rasterećenja koje je krenulo poreznom reformom s kraja 2016. godine. Procjenjuje se da bi porezno rasterećenje od iduće godine iznosilo 2,7 milijardi kuna. Prema tim najavama, od početka iduće godine ukinuli bi se doprinos od 0,5 posto za ozljede na radu, kao i doprinos od 1,7 posto za zapošljavanje, dok bi se doprinos za zdravstveno osiguranje povećao s 15 na 16,5 posto.

U sustavu najizdašnijeg poreza, poreza na dodanu vrijednost (PDV) najavljeno je smanjenje stope PDV-a s 25 na 13 posto na svježe meso i ribu, voće i povrće te pelene. Najavljene su i izmjene prema kojima bi porezni obveznici ušli u sustav PDV-a čim tijekom godine ispune uvjete za ulazak (prag za ulazak je 300 tisuća kuna), a ne kao sada da ulaze s početkom iduće kalendarske godine. 

Također, poduzetnici bi i dalje imali mogućnosti odbitka 50 posto pretporeza za nabavu ili najam osobnih automobila i drugih sredstava za osobni prijevoz, pri čemu bi se ukinuo sadašnji vrijednosni prag od 400.000 kuna. Kod poreza na dohodak, pak, najavljeno je širenje razreda za oporezivanje stopom od 24 posto odnosno podizanje praga za oporezivanje stopom od 36 posto sa 17.500 na 30.000 kuna, a kod poreza na nekretnine smanjenje stope tog poreza, sa 4 na 3 posto.