Dnevne novosti

Prihvaćen prijedlog zakona o biogorivima, smanjenju emisije stakleničkih plinova

20.07.2018 07:30 ZAGREB, 19. srpnja 2018. (Hina), Vlada je u četvrtak prihvatila Konačni prijedlog izmjena Zakona o biogorivima za prijevoz, kojim se uvodi minimalni cilj od 0,1 posto obveze potrošnje naprednih biogoriva i predlaže smanjenje emisije stakleničkih plinova idućih godina, uz penalizaciju u slučaju neispunjavanja plana.  
Kako je na sjednici Vlade rekao ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, cilj zakona je implementacija EU Direktive o kvaliteti benzinskih i dizelskih goriva i izmjena Direktive o promicanju uporabe energije iz obnovljivih izvora.

Osnovne izmjene i dopune zakona su uvođenje ograničenja od maksimalno 7 posto doprinosa biogoriva prve generacije u ukupnoj godišnjoj neposrednoj potrošnji energije u prijevozu, kao i uvođenje novih faktora kojima se množi energija iz obnovljivih izvora potrošena u cestovnom i željezničkom prijevozu.

Isto tako, uvodi se minimalni cilj od 0,1 posto obveze potrošnje naprednih biogoriva u prijevozu i ostavlja se mogućnost da se taj cilj u 2019. razmotri ovisno o stanju na tržištu. 

Nadalje, zakonskim prijedlogom ostavlja se dosadašnja obveza stavljanja minimalnih količina biogoriva na tržište kojima se ispunjava nacionalni cilj, a sve sukladno Nacionalnom akcijskom planu za obnovljive izvore energije do 2020. godine.

Predlaže se uvođenje obveze smanjivanja emisije stakleničkih plinova s penalizacijom u slučaju neispunjavanja, i to najmanje 2 posto do 31. prosinca 2018., 3 posto do 31. prosinca 2019., najmanje 6 posto do 31. prosinca 2020. i nadalje. 

Uvodi se, istaknuto je i obveza obveznicima javne usluge gradskog prijevoza i željeznici da za potrebe prijevoza koriste isključivo obnovljivu električnu energiju, a obzirom na europsko energetsko zakonodavstvo predlaže se i nužnost jačanja tržišta te se ukida mogućnost davanja novčanih potpora za proizvodnju biogoriva, kao i pojam povlaštenog proizvođača. Poticat će se i znanstveno istraživački razvoj naprednih biogoriva.

Uz to, ukida se mogućnost prenošenja obveze stavljanja biogoriva na tržište iz prethodne godine u tekuću u slučaju nestavljanja potrebnih količina, s obzirom da se smatra da se sustav uhodao i da se mora ostvariti cilj u 2020. godini.