Dnevne novosti

Sabor o srijedu o odgoju i obrazovanju u osnovnim i srednjim školama

11.07.2018 07:30 ZAGREB, 10. srpnja 2018. (Hina), Konačan prijedlog izmjena Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnim i srednjim školama, koja izaziva prijepore u dijelu zainteresirane javnosti, tema je o kojoj će u srijedu raspravljati Hrvatski sabor koji odrađuje posljednji tjedan prije dvomjesečne ljetne stanke. 
Od promjena nakon prvog čitanja spomenutog zakona, resorna ministrica Blaženka Divjak izdvaja proceduru za izbor ravnatelja, koja omogućava i selekcijski postupak.  Definirali smo pod kojim uvjetima poslove učitelja predmetne nastave u osnovnoj školi može obavljati osoba koja je završila četverogodišnji dodiplomski stručni studij razredne nastave, ističe Divjak. 

Pred diplomiranim učiteljima razredne nastave s pojačanim programom nekog predmeta, prednost imaju osobe s diplomskim studijem bez pedagoških kompetencija, što stranka vladajuće koalicije, Bandićeva Stranka rada i solidarnosti (SRiS), drži diskriminacijom učitelja. 

„Potpuno je nejasno kako bi osoba koja nije odabrala učiteljski kao svoj životni poziv bila kompetentniji učitelj od samog učitelja, upućujem apel ministrici i Vladi, ne znam zašto ovo radi, ali jedino znam, svi mi u Klubu učinit ćemo sve da ovo neće proći“, poručio je u utorak predsjednik SRiS-a Milan Bandić. Ministrica Divjak brzo je reagirala i poručila mu kako je „nogometnim rječnikom rečeno, opet u ofsajdu“. 

Objasnila je pritom kako učitelji razredne nastave, kada rade kao predmetni učitelji primjerice matematike, nemaju jednake ulazne kompetencije kao oni koji su završili matematiku na PMF-u. Naime, oni su tijekom studija imali tri do šest puta manje predmeta struke, rekla je ministrica, ističući da predložena promjena nema nikakvog utjecaja na učitelje koji rade kao predmetni nastavnici, a završili su razrednu nastavu. 

„A za buduće natječaje uspostavljamo prioritete, odnosno uvodi se red”, rekla je. Sporni je članak izazvao i podjele u struci, a optužbe da je Vladu prošao "ispod stola" Divjak odlučno odbacuje.  Prvi put u zakonu prepoznajemo učitelja razredne nastave s pojačanim predmetom da, osim u razrednoj, može raditi i u predmetnoj nastavi, što do sada nije bilo i uvodimo red, navela je ministrica.  Sabor bi u srijedu trebao raspraviti i prijedlog zakona o središnjem registru državne imovine.