Dnevne novosti

Novi Zakon o tržištu kapitala Hanfi daje značajno veće ovlasti

09.07.2018 07:45 ZAGREB, 6. srpnja 2018. (Hina) - Novim Zakonom o tržištu kapitala, koji je u petak donio Hrvatski sabor, a kojim se hrvatsko zakonodavstvo usklađuje s pravnom stečevinom Europske unije, donijet će Hrvatskoj agenciji za nadzor financijskih usluga (Hanfa) značajnije ovlasti, posebno u segmentu nadzora financijskih izvještaja izdavatelja, ističe se u priopćenju te regulatorne agencije.
Novim će zakonom Hanfa dobiti značajnije ovlasti, posebno u segmentu nadzora financijskih izvještaja izdavatelja čiji su vrijednosni papiri uvršteni na Zagrebačku burzu te pravo provjere jesu li isti sastavljeni u skladu s relevantnim okvirom za financijsko izvještavanje. Hanfa će biti ovlaštena poduzimati mjere ukoliko utvrdi da financijska izvješća nisu sastavljena u skladu s relevantnim okvirom.Prije stupanja na snagu ovoga zakona, Hanfa je bila ovlaštena nadzirati jesu li svi izdavatelji redovito objavljivali financijske izvještaje, no nije imala mogućnost ulaziti u to jesu li izvještaji napravljeni u skladu s relevantnim okvirom za financijsko izvještavanje, kaže se u priopćenju."Vjerujemo da će novi Zakon o tržištu kapitala svojim odredbama doprinijeti vraćanju povjerenja u hrvatsko tržište kapitala. Sam postupak provjere i poduzimanja odgovarajućih mjera u odnosu na financijske informacije izdavatelja detaljnije je uređen smjernicama ESMA-e, europskog regulatora tržišta kapitala. Nakon donošenja novog zakona Hanfa ima razdoblje do kraja godine za tzv. 'izjavu o usklađenosti' s navedenim smjernicama, nakon čega će sve to biti inkorporirano u nadzornu praksu"", kazao je predsjednik Upravnog vijeća Hanfe, Ante Žigman.

Od novog zakona očekuje se pozitivan učinak na transparentnost tržišta kapitala koja će se, između ostalog, postići značajnim podizanjem standarda pružanja usluga i informacija o uslugama, kao i obavezom prikupljanja, konsolidacije i objave standardiziranih trgovinskih podataka, navodi se dalje u priopćenju."Očekuje se da će novi zakon doprinijeti smanjenju sistemskih rizika kroz bolju organizaciju samih društava, ograničenje preuzimanja rizika i unaprjeđenje kontrola kod svih investicijskih društava i tržišnih operatera. Isto tako, doprinijet će povećanju povjerenja i zaštite ulagača, posebno u dijelu zaštite onih koji ulažu u strukturirane i kompleksne proizvode te, u konačnici, pridonijeti povećanju učinkovitosti i likvidnosti tržišta kapitala", zaključuje se.Taj zakon, koji sadrži 739 članaka, dosad se mijenjao sedam puta, prvenstveno radi usklađivanja s pravnom stečevinom EU-a. Kako bi se zbog njegovih brojnih prethodnih izmjena izbjegla nepreglednost, sada je donijet novi zakon o tržištu kapitala. Njime se usklađuje hrvatski pravni okviri s MiFID II direktivom, uredbom o tržištima financijskih instrumenata, kao i MiFID uredbom.MIFID II propisom EU zakonodavci žele popuniti neke "rupe" prijašnje, MIFID I direktive. Ta direktiva propisuje nova pravila igre za izuzetno široko područje tržišta kapitala: od mjesta trgovanja, investicijskih društava, središnje druge ugovorne strane do distributera investicijskih proizvoda. Investicijska društva moraju izvještavati o svim sklopljenim transakcijama, i onim izvršenim na uređenom tržištu, kao i onim tzv. OTC transakcijama. I to, za sve financijske instrumente kojima se trguje na tržištima EU, bez obzira na vrstu, dakle dionice, obveznice, certifikate, ETF-ove, strukturirane financijske proizvode, izvedenice.

Predviđeno je i češće izvještavanje klijenata, prezentiranje svih uključenih troškova investicijskog ulaganja, osiguravanje najpovoljnijeg  izvršenja za klijenta, evidencija komunikacije i čuvanje poslovne dokumentacije. Sve te mjere uvode se ili su sada postrožene, u svrhu veće zaštite ulagača.Među ostalim, MIFID II propisuje organizacijske odgovornosti uprave i upravljačkih tijela investicijskih društava, kao i da investicijski subjekti iz trećih zemalja na tržištima kapitala EU-a moraju osnovati podružnicu.Uređeni su prava i obveze sudionika na tržištu kapitala, posebno u području zabrane trgovanja na temelju povlaštenih informacija, nezakonitog objavljivanja povlaštenih informacija i manipuliranja tržištem. Ujedno, uvodi se ograničenje trgovanja robnim izvedenicama, emisijskim jedinicama i izvedenicama na emisijske izvedenice, kao i sankcije za njihovo nepoštivanje.Uvedeni su i veći regulatorni zahtjevi, s obzirom na razvoj tehnologije i tržišne infrastrukture, a vezano za nove trgovinske platforme, visokofrekventno i algoritamsko trgovanje. Propisane su veće obveze za izvješćivanjem Europskog nadzornog tijela za vrijednosne papire (ESMA), a postrožene su i mjere te sankcije koje mogu biti poduzete protiv pravnih i fizičkih sudionika na tržištu kapitala.