Dnevne novosti

HZZO prihvatio cjelovitu osnovnu i dopunsku listu lijekova

04.07.2018 07:45 ZAGREB, 3. srpnja 2018. (Hina) - Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) prihvatilo je u srijedu cjelovitu osnovnu i dopunsku listu lijekova, kao rezultat redovitog postupanja HZZO-a kod stavljanja lijekova na liste i prilikom utvrđivanja cijena lijekova.
HZZO je proveo postupak Godišnjeg izračuna cijena lijekova kojim je postignuto sniženje cijena kod ukupno 255 pakiranja lijekova, čime će se postići određena ušteda za HZZO, a smanjit će se i doplata za osigurane osobe za dio lijekova koji se propisuju na recept, priopćio je HZZO.Na osnovnu listu lijekova stavljeno je osam novih lijekova: lijek alirokumab za liječenje hiperkolesterolemije, desfesoterodin za liječenje urinarne inkontinencije i neurogenog mokraćnog mjehura, lijek terlipresin za liječnje krvarenja iz probavnog trakta, lijek piksantron za liječenje B-staničnog ne-Hodgkinovog limfoma, lijekovi palbociklib i ribociklib za liječenje karcinoma dojke, lijek sarilumab, za liječenje reumatoidnog artritisa i saharoželjezov (III) oksihidroksid za sniženje hiperfosfatemije u bolesnika na dijalizi.Na dopunsku listu stavljena su dva nova lijeka za liječenje povišenog krvnog tlaka: olmesartan i kombinacija olmesartan + hidrokloroziazid.Dodatno su na liste lijekova stavljene nove generičke i kliničke paralele te novi oblici i/ili nova pakiranja već postojećih lijekova u listi lijekova (na osnovnu listu lijekova 16 lijekova u 24 pakiranja, a na dopunsku listu lijekova tri lijeka u pet pakiranja).

Uz postojeće lijekove na listi proširene su indikacije za primjenu (1. linija liječenja uznapredovalog raka pluća za lijek alektinib, liječenje teške kronične spontane urtikarije za lijek omalizumab, liječenje juvenilnog idiopatskog poliartritisa za lijek tocilizumab).Stavljanjem novih lijekova na listu i proširenjem indikacija uz postojeće lijekove u listi proširuje se spektar lijekova koji osiguranici mogu za svoje liječenje dobiti na teret obveznog zdravstvenog osiguranja.Također je donesena Odluka o financiranju pripravničkog staža doktora medicine, doktora dentalne medicine, magistara farmacije i magistara medicinske biokemije i laboratorijske medicine u 2018. kojom se odobrava HZZO-u financiranje pripravničkog staža navedenih zdravstvenih radnika u ugovornim zdravstvenim ustanovama čiji su osnivači Republika Hrvatska, jedinice regionalne samoupravo i grad (osim u općim bolnicama), u poliklinikama i ljekarničkim zdravstvenim ustanovama čiji su osnivači jedinice regionalne samouprave, ili druge pravne i fizičke osobe, te kod ugovornih privatnih zdravstvenih radnika.Natječaj u općim bolnicama sukladno odluci Upravnog vijeća HZZO-a od 24. travnja ove godine kontinuirano je otvoren i traje do 30. studenog 2018,  stoji u priopćenju HZZO-a.