Dnevne novosti

Slovenska gospodarska komora pozdravila otvaranje tržišta rada za Hrvate

02.07.2018 07:53 LJUBLJANA, 1. srpnja 2018. (Hina) - Slovenska gospodarska komora pozdravila je odluku da se za hrvatske državljane ne produži prijelazni režim po kojemu su u Sloveniji za rad trebali radne dozvole, što znači njihovo lakše zapošljavanje na slovenskom tržištu rada.
Komora je priopćila da se slovenska ekonomija sve više susreće s manjkom domaćih kadrova i potrebom uvoza radne snage, s obzirom na ekonomski oporavak zadnjih nekoliko godina. Zbog toga će Slovenija i ubuduće biti sve ovisnija o zapošljavanju stranaca ako želi sačuvati sadašnje stope gospodarskog rasta, navode u Komori.U Sloveniji je do kraja prošle godine po podacima poslodavaca radilo 6345 hrvatskih državljana, što je nešto više od desetine ukupno zaposlenih stranaca iz Europske unije i trećih država.

Slovenska vlada je u ožujku ove godine parlamentu predlagala dodatno dvogodišnje produženje radnih dozvola za hrvatske državljane navodeći da je u Hrvatskoj visoka stopa nezaposlenosti i da bi veći uvoz radne snage iz susjedne države, također članice Europske unije, mogao izazvati trajnije smetnje na slovenskom tržištu rada. Međutim, od toga se odustalo zbog više razloga, pa i pritiska poslodavaca, tako da parlament zakon o ograničenjima za hrvatske tražitelja posla u Sloveniji nije prihvatio.Za mogućnost dobivanja kadra iz Hrvatske zainteresirani su u slovenskom zdravstvenom sustavu, gdje nedostaje mnogo liječnika i sestara, ali su očekivanja da će ih dobiti skromna zbog relativno male razlike u plaćama za te profesije u Hrvatskoj i Sloveniji. Slično je i s deficitom potrebnih radnika u slovenskom turizmu i ugostiteljstvu jer iste brige muče i hrvatske ugostitelje.