Dnevne novosti

Hrvatsko tržište električne energije povezano s europskim

21.06.2018 07:20 ZAGREB, 20. lipnja 2018. (Hina), Hrvatski operator prijenosnog sustava (HOPS) i Hrvatska burza električne energije (CROPEX) jučer su formalno povezali hrvatsko tržište električne energije s europskim multiregionalnim tržištem električne energije (MRC), što je prvi uspješno realiziran projekt takve vrste za Republiku Hrvatsku, izvijestila su u srijedu ta društva.
Kako se navodi u priopćenju, povezani rad hrvatskog sa slovenskim dan-unaprijed tržištem električne energije predstavlja prvo uvođenje neizravne dodjele prekograničnih kapaciteta na hrvatsko-slovenskoj granici, što je prvo i povijesno povezivanje hrvatskog dan-unaprijed tržišta na europsko povezano jedinstveno dan-unaprijed tržište. Konačni cilj je povezati sve granice Republike Hrvatske sa susjednim veleprodajnim tržištima električne energije.

"Nakon uspješne faze implementacije i testiranja među uključenim stranama, kao i s tržišnim sudionicima, te dobivenih odobrenja IBWT-a, MRC-a i uključenih regulatornih agencija, hrvatsko tržište je 19. lipnja uspješno povezano na multiregionalno povezano tržište električne energije, što znači da će se dnevni prekogranični prijenosni kapacitet za hrvatsko-slovensku granicu od jučer pa nadalje neizravno dodjeljivati isključivo kroz EU PCR burzovno rješenje (Price Coupling of Regions) za dan-unaprijed tržišta električne energije, čime je navedena granica postala dio povezanog MRC dan unaprijed tržišta", ističe se. 

Napominje se da neizravna dodjela kapaciteta predstavlja najnapredniji oblik dodjele prekozonskog kapaciteta u suradnji između operatora prijenosnog sustava i burze električne energije. Uz povezivanje dan-unaprijed tržišta CROPEX i HOPS aktivno sudjeluju i u projektu povezivanja unutardnevnog tržišta električne energije, dodaje se u priopćenju.