Dnevne novosti

HUZIS: Neka država regulira poslovanje stranih internet kladionica

12.06.2018 07:20 ZAGREB, 11. lipnja 2018. (Hina), Hrvatska udruga za igre na sreću (HUZIS) u ponedjeljak je apelirala na nadležne državne institucije da se što prije blokira ili na drugi način regulira poslovanje stranih kladionica koje na hrvatskom tržištu ilegalno posluju putem interneta, jer će u njima završiti dobar dio novca naših građana, a država ostati bez visokih prihoda.
"Svjetsko prvenstvo u nogometu kao najatraktivnija sportska manifestacija tijekom koje se cijela nacija pretvori u navijače, uvijek znači i pojačani interes za klađenjem. Ako usporedimo lipanj 2015. u kojem se nije održavala velika nogometna smotra, s lipnjem 2016. kada je igrano Europsko prvenstvo, dolazimo do povećanja klađenja za 20-tak posto", navodi HUZIS u priopćenju.

Napominju da, s obzirom na to da je prema hrvatskom Zakonu o igrama na sreću propisano da se na klađenje u poslovnicama i na kladomatima plaća mjesečna naknada u iznosu od pet posto na uplatu, država od toga uprihođuje novac koji bi mogao biti i znatno veći.

"Tražimo da institucije naše države hitno zaštite nas koji osim plaćanja naknada i poreza, poslujemo poštujući sve zakone i propise.

Također, tražimo da se hitno onemogući poslovanje stranih online kladionica koje u Hrvatskoj ne plaćaju ni naknade, ni poreze, a zbog čega će samo ovaj mjesec iz proračuna iscuriti milijuni kuna", kazala je Matea Mateković, predstavnica HUZIS-a, udruge koja okuplja hrvatske tvrtke priređivače igara na sreću.

Apeliraju na Vladu, na nadležno Ministarstvo financija i sve druge institucije da se što prije blokiraju ili na drugi način reguliraju ilegalne strane internet kladionice.