Dnevne novosti

Ministar Goran Marić predstavio novi Zakon o upravljanju državnom imovinom

06.06.2018 07:30 KOPRIVNICA, 5. lipnja 2018. (Hina), Ministar državne imovine Goran Marić u utorak je na radnom sastanku u zgradi Koprivničko-križevačke županije načelnicima općina i gradonačelnicima predstavio novi Zakon o upravljanju državnom imovinom koji stupa na snagu za koji dan.
"Zakon nije stranački, ideološki niti je kartelski, nego je od nacionalnog interesa", rekao je ministar Marić novinarima. Novo zakonsko rješenje ministar smatra poticajem za gospodarsku renesansu Hrvatske. Objasnio je da gradovi i općine imaju rok do 31. prosinca 2019. za podnošenje zahtjeva za upis vlasništva nad državnom imovinom. Riječ je o vatrogasnim domovima, zgradama obrazovnih ustanova, sportskim objektima, nogometnim i dječjim igralištima te sličnoj imovini.

"Na ovaj ćemo način 'reanimirati' zapuštenu te u nekim slučajevima otuđenu imovinu. To je jedan od alata za otvaranje novih radnih mjesta i zadržavanje mladih ljudi u domovini", ocijenio je ministar Marić. Župan Darko Koren novi je zakon pozitivno ocijenio, ističući kako je riječ o svojevrsnoj decentralizaciji upravljanja državnom imovinom. "Njime ćemo riješiti neke dosad naizgled nerješive probleme", dodao je Koren. Novi zakon pozitivno su ocijenili i nazočni načelnici općina te gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić (SDP).

On ga je nazvao bitnom reformom sustava upravljanja državom, napomenuo je Koren. Ocijenjeno je da je riječ o alatu koji će hrvatskom društvu omogućiti veliki razvojni iskorak. Gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić rekao je novinarima kako je riječ o dinamiziranju pri upravljanju državnom imovinom. "Zakonom se otvaraju vrata za prevladavanje problema koji Grad Koprivnicu more više od 20 godina", dodao je.

Nakon današnjeg sastanka, ministar Marić i načelnik Općine Gole Stjepan Milinković potpisali su ugovor kojim država svoje zemljište daruje općini. Riječ je o prostoru na kojem je odlagalište otpada Hintov, a spomenutim darovnim ugovorom omogućuje se apliciranje za europska financijska sredstva za sanaciju tog odlagališta otpada te gradnju sortirnice.

Novinari su na kraju od ministra Gorana Marića zatražili da komentira jučerašnje događaje u HDZ-u i smjenu političkog tajnika Davora Ive Stiera i međunarodnog tajnika Mire Kovača.

"Nema dramaturgije. Stranka je živi organizam i sve je to uobičajeno i normalno. Ona je stabilna. To što netko više ne obnaša neku funkciju, nego to čini netko drugi, ne utječe na stabilnost stranke ili Vlade", rekao je ministar Marić.