Dnevne novosti

Plenković: Nema potrebe za rekonstrukcijom Vlade

04.05.2018 07:40 VLADA

ZAGREB, 3. svibnja 2018. (Hina), Premijer Andrej Plenković rekao je u četvrtak navečer da će sjednica Vlade u Splitu biti posvećena razvojnim projektima u Gradu i Županiji, vrijednim ukupno dvije milijarde kuna, a u povodu napisa o mogućoj rekonstrukciji Vlade, poručio je da je neće biti.
"Vlada želi, ne samo u više od 30 točaka dnevnog reda posvećenih Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji, dati zaključaka u vrijednosti preko 400 milijuna kuna nego i 1,5 milijardi kuna vrijednih projekata koji će se potpisati nakon sjednice Vlade", rekao je Plenković u intervjuu za Novu TV upitan o sutrašnjoj sjednici Vlade u Splitu.

Naveo je i da će se na dnevnom redu naći projekti od prometne infrastrukture, do projekata iz zdravstva, školstva, uprave, graditeljstva i zaštite okoliša. "Sve je na dnevnom redu i sve je realistično", istaknuo je. Plenković najvažnijim drži potaknuti razvoj i razrješenje brojnih prometnih problema - od novoga prilaza Splitu, čvor Vučevica, tunel Kozjak, spust prema Splitu pa do središta grada i trajektne luke.

Smatra kako treba riješiti problem zagušenja magistrale kada se ide od Splita prema Omišu te napraviti novu cestu koja bi povezala i Solin i Stobreč i Dugi rat te riješiti željeznički prilaz od zračne luke do središta Splita i trajektne luke.

Također, rekao je, jedan od projekata je i sanacija Karepovca, svojevrsnog privremenog odlagališta smeća. "Riješit ćemo brojna pitanja koja su dugo ovdje stajala neriješena i vjerujem da će ona biti realizirana u vremenu koje je  pred nama", rekao je.Obveze se moraju podmirivatiUpitan o problemu blokiranih, Plenković je podsjetio kako postoji preko 320.000 blokiranih u Hrvatskoj i 42 milijarde duga glavnice.

Naveo je i da su u prošli petak u javnu raspravu poslali tri mjere kako bi se našao put rješenju tog problema i smanjivanja pritiska na naše blokirane građane - prijedloge zakona o otpisu dugova,  o ovrsi nad novčanim sredstvima te pojednostavljen pristup zakonu o stečaju potrošača.

"Obveze se moraju podmirivati", istaknuo je premijer rekavši kako nisu  Vlada koja će favorizirati nešto što bi se moglo rastumačiti kao "nije važno, nemojte plaćati dugove, na kraju će ih netko otpisati“. Ne, poručio je, pružamo ruku solidarnosti i socijalne osjetljivosti. "To je mjera koja je ovdje, a nije kupovanje socijalnog mira, nego nastojanje da se to pitanje riješi", istaknuo je.

Nagodba će se postići u roku

Plenković je, vezano uz problem Agrokora, izrazio uvjerenje da će se otvorena pitanja oko Agrokora riješiti u roku koji je određen za postizanje nagodbe tj. do 10. srpnja. Naglasio je kako je Vlada u tom procesu, koji traje 13 mjeseci, dala pravni okvir u kojem se sada uloga Trgovačkog suda pokazuje jako bitna.

Niječno je odgovorio na upit hoće li smijeniti ministricu gospodarstva Martinu Dalić ako se nagodba ne postigne do 10. srpnja podsjetivši da ju je branio u petoj neuspješnoj inicijativi oporbe za izglasavanje nepovjerenja. "To se sigurno neće dogoditi", odgovorio je Plenković na upit što ako nagodba ne prođe.

Vezano uz problem demografije i iseljavanja, Plenković je podsjetio kako taj problem nije nastao u zadnjih 18 mjeseci, već prati zemlju dugi niz godina. Smatra i da je "vrlo dobrodošlo" da i predsjednica Republike Kolinda Grabar - Kitarović  predloži svoje mjere, a Vlada će ih razmotriti. Podsjetivši na mjere koje su do sada poduzeli, premijer je rekao i da i drugi akteri mogu dati svoje konkretne prijedloge.

Neće biti rekonstrukcije VladePremijer Plenković negativno je odgovorio na upit hoće li ići u rekonstrukciju Vlade. "Ne, ta tema je puštena u eter ne znam čime izazvana", poručio je. Upitan o stanju u stranci nakon podjela oko ratifikacije Istanbulske konvencije te hoće li (protivnici ratifikacije) Davor Ivo Stier ostati na mjestu političkog tajnika, a Miro Kovač na mjestu međunarodnog tajnika, Plenković je odgovorio da oni ostaju u stranci i imaju svoje uloge.

"Da li će dugoročno biti politički i međunarodni tajnici to ćemo vidjeti", rekao je.Dodao je i da ima dobar odnos s svojim zamjenikom Milijanom Brkićem, koji je kao i Kovač i Stier glasovao protiv ratifikacije Istanbulske konvencije.

Ako netko želi plakati, neka plače

Podsjetivši na uspjehe koje je postigao od kada je preuzeo vođenje HDZ-a, Plenković je nezadovoljnicima u stranci poručio: "Ako netko želi plakati nakon svih pobjeda i reći da mu nije dobro, neka plače.

"Upitan o rastu Živog zida, premijer je rekao da nije samo u Hrvatskoj slučaj da antisistemske stranke sa "šupljim programima", bezidejne, protuustavne i štetne po građane idu sa svojim temama van i neki ljudi iz prosvjeda staju iza toga. 

Poručio je kako svatko ima svoj izbor a njegova je zadaća da hrvatskoj javnosti pokaže tko je ozbiljan a tko nije, tko ima sposobnost rješavanja problema a tko nema. Istaknuo je kako neće dozvoliti da se Hrvatska vrati 50 godina unatrag. "To neću dopustiti", rekao je.

Upitan o odnosima sa Srbijom i porukama srbijanskog ministra vanjskih poslova Ivice Dačića, Plenković je podsjetio da je on bio prvi suradnik Slobodana Miloševića te poručio kako na njega "ozbiljni analitičari i političari u Hrvatskoj ne trebaju trošiti riječi". Na pitanje kako će se Hrvatska postaviti prema Srbiji, premijer je rekao: "Odgovorno."