Dnevne novosti

Tjedan EU fondova: Radi se na pojednostavljenju procedura

25.04.2018 07:20 ZAGREB, 24. travnja 2018. (Hina), Vlada i Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije radi na pojednostavljivanju procedura i sustava upravljanja EU fondovima te izmjeni zakonske regulative kako bi se još više ubrzalo objavljivanje natječaja, ugovaranje i provedba projekata, istaknula je u utorak ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac. 
Sve se to radi kako bi se povećao broj korisnika EU sredstava, a onima koji projekte već provode pružila podrška i potrebne informacije  s krajnjim ciljem - što većom iskorištenosti sredstava EU koja su nam na raspolaganju, rekla je Žalac koja je s ministrom poljoprivrede Tomislavom Tolušićem otvorila obrazovno-informativna manifestacija "Tjedan EU fondova". Ministrica je navela da je od početka 2017. korisnicima na raspolaganje stavljeno više od 3 milijarde eura europskih sredstava, što je više od onoga što je bilo raspisano od 2014. do 2016. godine.

Vrijednost ugovorenih projekata prijavljenih na natječaje porasla je s 985 milijuna eura, koliko je iznosila krajem listopada 2016. godine, na 4,3 milijarde eura, čime je ugovoreno oko 40 posto ukupne alokacije od 10,7 milijardi eura, istaknula je Žalac. Tako je 2017. obilježio rast ugovorenih sredstava, koji je s 9 posto 'skočio' na 40 posto, rekla je, dodajući kako je rast zabilježen i kada se govori  o isplatama krajnjim korisnicima.

No, kada se radi o ovjerenosti, tj. o sredstvima na temelju kojih Europska komisija uplaćuje sredstva u hrvatski proračun, tu smo na nekih tek 7,5 posto. Ne mogu se ovjeriti projekti ako nisu završeni, pojasnila je Žalac, koja očekuje rast do kraja godine zbog projekata koji su završeni, ovjereni i poslani EK.

Pelješki most je ugovoren i kada krenu radovi i zahtjevi za nadoknadom sredstava od strane Središnje agencije za financiranje i ugovaranje i Hrvatskih cesta onda će dio ovjerenih sredstava skočiti, ne samo zbog Pelješkog mosta već i zbog drugih projekata koji su u provedbi, ističe ministrica.

Na novinarski upit hoće li protivljenje člana predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića zaustaviti gradnju Pelješkog mosta, Žalac je rekla kako ne vjeruje da išta može ugroziti provedbu tog najvećeg strateškog projekta nakon odluke o financiranju, koja je donijeta prošle godine, te jučerašnjeg potpisivanja ugovora s izvođačem radova.

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić podsjetio je da su u njegovu resoru dva EU programa - Program ruralnog razvoja te Operativni program pomorstvo i ribarstvo. Program ruralnog razvoja se počeo koristiti u veljači 2015. godine, a u godinu i pol dana ove Vlade (od listopada 2016.) znatno je povećan broj ugovorenih projekata te danas imamo ugovorenih novih 8.500 projekata, vrijednih 4,8 milijardi kuna.

Više od 62 posto ukupne alokacije od 2,4 milijarde eura je raspisano kroz natječaje, 43 posto alokacije je ugovoreno i 21 posto je do sada isplaćeno, rekao je Tolušić, koji je uvjeren da će se do kraja programskog razdoblja potrošiti sva sredstva iz oba programa.

"Tjedan EU fondova" je obrazovno-informativna manifestacija koju od 2013. godine organizira Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije u suradnji s drugim institucijama u sustavu upravljanja i kontrole EU fondova, a tijekom kojeg se javnosti, korisnicima i potencijalnim korisnicima predstavljaju aktualne mogućnosti financiranja iz fondova EU, uspješni projekti te izazovi s kojima se prijavitelji najčešće susreću.

"Tjedan EU fondova" ove se godine, osim u Zagrebu, održava i u Šibeniku te Mariji Bistrici, i to od 24. do 27. travnja.