Dnevne novosti

Sjeverna Koreja trebala bi pristupiti sporazumu o zabrani nuklearnih pokusa

23.04.2018 07:05 ZAGREB, 21. travnja 2018. (Hina), Sjeverna Koreja trebala bi razmotriti pristupanje globalnom sporazumu o zabrani nuklearnih testova kako bi formalizirala svoje nedavno obećanje da to više neće činiti, rekao je u subotu voditelj Organizacije za sveobuhvatnu zabranu nuklearnih pokusa (CTBTO), prenose agencije.
Izvršni tajnik CTBTO-a Lassina Zerbo pozvao je također druge važne zemlje da se pridruže tom sporazumu, uključujući SAD i Kinu."Pravno obvezujući CTBTO sporazum jedini je način da se konsolidira moratorij na nuklearne testove i ključan je korak prema krajnjem cilju: svijetu slobodnom od nuklearnog oružja", poručio je u priopćenju, prenosi dpa.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova pozdravilo je u međuvremenu u subotu odluku Sjeverne Koreje da će odmah obustaviti nuklearne i raketne pokuse i pozvalo SAD i Južnu Koreju da smanje vojne aktivnosti u regiji, prenosi Reuters.

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas ocijenio je pak da je ta odluka Sjeverne Koreje korak u pravom smjeru, ali i dodao da Pjongjang mora dopustiti potpuni uvid u svoj nuklearni i raketni program.

"Da bi se započeo ozbiljan politički proces prema potpunoj denuklearizaciji Sjeverne Koreje, potrebno je međutim da Pjongjang provede specifične korake i dopusti uvid u cijeli svoj nuklearni i raketni program tako da se to može provjeriti", rekao je. "Ovaj zahtjev je u skladu s očekivanjima međunarodne zajednice."