Dnevne novosti

Na izborima u Muću provest će se pilot projekt eIzvodi

10.04.2018 07:22 ZAGREB, 9. travnja 2018. (Hina), Na prijevremenim izborima za novo općinsko vijeće Muća, koji će se održati u nedjelju, 29. travnja na svim biračkim mjestima provodit će se pilot projekt eIzvodi kojim se nastoji provjeriti mogućnost unapređenja izbornog postupka.

Sličan projekt provodio se na lokalnim izborima u svibnju prošle godine, s tom razlikom da su tada birače koji su pristupili glasovanju u eIzvodima evidentirali isključivo službenici ureda državne uprave, a u Muću će to raditi i članovi biračkih odbora. 

Projekt bi trebao potvrditi bržu evidenciju birača koji su pristupili glasovanju u eIzvodima, nego u pisanim izvatcima, omogućiti provjeru upisa birača na pojedinom biračkom mjestu, lakše popunjavanja zapisnika o radu biračkih odbora.

Osim toga, trebao bi omogućiti unos rezultata glasovanja u informatički sustav već na samom biračkom mjestu, dobivanje podataka o odazivu, bez vremenskog odmaka, brže statističke analize birača po dobi, spolu i vremenu izlaznosti. 

Rezultati provedbe tog pilot projekta bit će smjernice za unapređenje svih vrsta izbornih postupaka, poručuju iz Državnoga izbornog povjerenstva (DIP) koje je s Ministarstvom uprave sklopilo Sporazum o zajedničkoj provedbi Pilot projekta eIzvodi.   

Muć, općina u Splitsko-dalmatinskoj županiji,  jedina će u Hrvatskoj prijevremeno birati novo općinsko vijeće, 'staro' je raspustila hrvatska Vlada jer nije donijelo proračun za 2018., niti odluku o privremenom financiranju, vijeće za to, zapravo, nije ni imalo priliku, jer njegova sjednica nikada nije sazvana. 

Za razliku od vijeća, na nove izbore ne ide dugogodišnji načelnik općine Filip Stupalo čija je nezavisna lista nakon lokalnih izbora imala pet od 13 mjesta u općinskom vijeću, a većinu je (sedam vijećnika) osigurao uz pomoć dvoje vijećnika HČSP-a. Problem je, međutim, nastao, kad je iz te koalicije istupio jedan vijećnik, pa je načelnik Stupalo izgubio većinu.