Dnevne novosti

Ministarstvo turizma: Europski parlament dao preporuku za osnivanje financijske linije za turizam

30.03.2018 07:40 SOBA

ZAGREB, 29. ožujka 2018. (Hina), Europski parlament preporučio je Odboru za financije Europske komisije osnivanje posebne financijske linije za turizam u idućem višegodišnjem financijskom okviru, izvijestili su u četvrtak iz Ministarstva turizma, shvaćajući to i kao veliku podršku hrvatskoj odnosno inicijativi ministra turizma Garija Cappelija za osnivanjem takve linije.

"Europski parlament u izvješću je dao preporuku Odboru za financije Europske komisije za formiranje posebne financijske linije za turizam u idućem višegodišnjem financijskom okviru za razdoblje nakon 2020. (MFF- Multiannual Financial Framework). Parlament je u tom izvješću dodatno naglasio važnost jedinstvene europske turističke politike istaknuvši kako ona može značajno pridonijeti rastu i stvaranju novih radnih mjesta u EU", prenose iz Ministarstva turizma.

Podsjećaju pritom da je ministar Cappelli u veljači ove godine, u ime Vlade RH i uz podršku premijera Andreja Plenkovića, predstavio inicijativu o osnivanju jedinstvenog europskog fonda za turizam i radne skupine za turizam unutar institucija EU, kao i da je ta inicijativa dobila dosta pozitivnih reakcija brojnih ministara turizma europskih zemalja.

"Vlada je prepoznala vrijednost turizma i upravo zato smo pokrenuli inicijativu osnivanja jedinstvenog europskog fonda za turizam i radne skupine kako bi turizam i u Europi kao najjačoj turističkoj regiji svijeta dobio svoje zasluženo mjesto i zastupljenost.

Pokretanje ove inicijative od velike je važnosti za Hrvatsku kao jednu od vodećih turističkih destinacija u Europi, a njenom realizacijom otvorile bi se i brojne financijske i razvojne mogućnosti za hrvatski turistički sustav", poručio je u povodu preporuke Europskog parlamenta ministar Cappelli.

Iz Ministarstva dodaju da turizam nema svoje radno tijelo u okviru Europske komisije, već je u nadležnosti Glavne uprave za unutarnje tržište, industriju, poduzetništvo i SMP (DG GROW) u okviru Odjela za turizam, nove i kreativne industrije.U višegodišnjem financijskom okviru 2014. - 2020. turizam nema posebne pozicije niti mogućnosti izravnog financiranja svojih aktivnosti, što, kako smatraju, treba ispraviti u novom proračunskom okviru.

"Podrška Europskog parlamenta snažna je potpora turizmu koji bi time prvi put trebao dobiti mjesto u okviru novog proračuna EU-a te imati osigurana značajna sredstva za financiranje turističke infrastrukture, poticanje malog i srednjeg poduzetništva u turizmu, edukaciju, održivi turizam i druge investicije u turizmu", kaže Cappelli. 

Hrvatska je nakon početnog predstavljanja inicijative o osnivanju jedinstvenog europskog fonda za turizam i radne skupine za turizam u okviru Europske komisije, inicijativu dodatno predstavila i drugim zemljama EU-a, odnosno Malti, Bugarskoj, Austriji, Italiji, Njemačkoj, Sloveniji i Slovačkoj, koje su iskazale značajan interes te se očekuje i službeno potpisivanje deklaracije o tome.

Turizam je jedna od najbrže rastućih gospodarskih aktivnosti u EU s velikim utjecajem na rast, društvo, razvoj i zapošljavanje."U gospodarstvu EU-a turizam osigurava 24 milijuna radnih mjesta odnosno svaki 11 radnik zaposlen je na poslovima neposredno povezanim s turizmom te je njegov i doprinos putovanja u BDP-u EU-a u 2016. iznosio 10,2 posto", zaključuju iz Ministarstva turizma.