Dnevne novosti

Počinje druga faza rekonstrukcije i izgradnje šibenske komunalne mreže vrijedna 397 milijuna kuna

29.03.2018 07:10 ŠIBENIK, 28. ožujka 2018. (Hina), Ugovor o sufinanciranju druge faze projekta sustava vodoopskrbe, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Šibenik, vrijedan 397 milijuna kuna, potpisali su u srijedu u Šibeniku ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković i direktor šibenskoga Vodovoda i odvodnje Frane Malenica.  
Radovi bi trebali početi na jesen, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike sudjelovat će u financiranju s 45 milijuna kuna, toliko će izdvojiti i Hrvatske vode, iz europskih kohezijskih fondova povučeno je 272 milijuna kuna, a sam nositelj projekta, šibenski Vodovod i odvodnja izdvojit će 33,4 milijuna kuna.  

Ministar Ćorić rekao je prilikom potpisivanja ugovora u šibenskoj Gradskoj vijećnici kako je riječ o radovima koji obuhvaćaju više od 40 kilometara odvodnje i više od 35 kilometara vodovodne mreže, 11 crpnih stanica i mnoge zahvate u prostoru. 

"Vjerujem da ćemo 2022. godine, kako je i najavljeno, svjedočiti otvorenju ovog projekta", istaknuo je ministar Ćorić. Direktor Vodovoda i odvodnje Frane Malenica ocijenio je kako je riječ o najvažnijem projektu na tom području u zadnjih nekoliko desetljeća. "Nastavit ćemo drugu fazu u jugoistočnom dijelu Šibenika, a prvu smo fazu s Hrvatskim vodama već uspješno realizirali.

Druga faza obuhvaća rekonstrukciju i nadogradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda grada Šibenika, izgradnju mreže opskrbe i odvodnje u Brodarici, Podsolarskom, Zablaću i Jadrtovcu te na otoku Krapnju. To je oko 44 kilometra odvodnje i šest do sedam kilometra rekonstrukcije odvodnje u samom Šibeniku i oko 35 kilometra rekonstrukcije vodoopskrbne mreže, rekao je Malenica i dodao kako se sve planirano treba izgraditi u četiri godine, s tim da će se svake godine zbog turističke sezone morati raditi stanke od tri mjeseca. 

Direktor Hrvatskih voda Zoran Đurković izrazio je zadovoljstvo što je projekt spreman za realizaciju. "Projekt će puno značiti za ljude ovoga kraja, a isto toliko i za zaštitu prirode i mora. Znamo da je Šibenski kanal osjetljivo područje, a ovaj projekt osigurat će čistije more. Bit će i novih 1500 priključaka, čime će se omogućiti i daljnji turistički razvoj", rekao je Đuroković. 

Dogradonačelnik Šibenika Danijel Mileta podsjetio je kako je Šibenik posljednje četiri godine jedno veliko gradilište, a potpisivanjem današnjeg ugovora stanje će ostati nepromijenjeno do 2022. godine. Zamolio je građane da budu strpljivi zbog prometnih gužvi, kojih će  biti,  jer ih na kraju čeka poboljšana kvaliteta života.