Dnevne novosti

Konstituiran talijanski parlament, Gentiloni podnio ostavku

26.03.2018 07:03 RIM, 24. ožujka 2018. (Hina/AFP) - Predsjednik talijanske vlade Paolo Gentiloni u subotu navečer službeno je podnio ostavku nakon konstituiranja novog parlamenta, ali će i dalje obavljati tekuće poslove do sastavljanja nove vlade, priopćio je predsjednikov ured.
Talijanski parlament uspio je ranije u subotu u četvrtom glasanju izabrati predsjednike oba doma, savladavši važnu prepreku u teškim pokušajima  sastavljanja vlade nakon izbora bez jasnog pobjednika. Donji dom izabrao je Roberta Fica, glavnog kandidata iz jedne od populističkih stranaka, Pokreta pet zvijezda (M5S), a Senat je izabrao Mariu Elisabetttu Alberti Casellati iz stranke bivšeg premijera Silvia Berlusconija Forza Italia.Koalicija lijevog centra koja je Gentilonija dovela na vlast i koja je najveći gubitnik na izborima, zasad je u oporbi jer ne želi biti "štaka" nijednom taboru.Stoga je Gentiloni u subotu navečer podnio ostavku predsjedniku Republike Sergiju Matarelli prije sastnka s novim predsjednicima dvaju domova kako bi ih obavijestio, što nalaže protokol."Predsjednik Republike je pozvao predsjednika ministarskog vijeća da ostane na dužnosti kako bi obavljao tekuće poslove", dodaje se u priopćenju iz Matarellina ureda. 

Čini se da će pregovori o sastavljanju nove vlade biti teški.Konzultacije bi teoretski trebale početi u utorak, ali talijasnki tisak očekuje da će zapravo početi tek 3. travnja, nakon uskrsnih blagdana.Glasanje u subotu održano je nakon dogovora između M5S i desničarskih stranaka nakon tri neuspjela pokušaja da izaberu predsjednike u petak.No tračak dogovora nije naznaka za buduću vladinu koaliciju, napisala je u tvitu Forza Italia u subotu dodajući da stranke u njezinu savezu također neće tražiti "individualne konzultacije za formiranje vlade".Čini se da se tvit odnosi na glasine o tome da je  Liga spremna napustiti desničarski savez i suradnju sa M5S.M5S i Liga osvojili su velik broj glasova u glasanju 4. ožujka, dok je vladajuća stranka lijevog centra Demokratska stranka (PD) pretrpjela povijesni poraz - no ni jedna stranka niti koalicija nije dobila parlamentarnu većinu.