Dnevne novosti

Rijeka-Za obnovu lučke infrastrukture u županiji 3,3 milijuna kuna

20.03.2018 07:10 RIJEKA, 19. ožujka 2018. (Hina), Primorsko-goranska županija ove će godine za projekte obnove lučke infrastrukture u županijskim lučkim upravama iz proračuna izdvojiti 3,3 milijuna kuna, a najviše, 1,5 milijuna namijenjeno je za izgradnju nove trajektne rampe u pristaništu Mišnjaku na otoku Rabu, najavljeno je u ponedjeljak na konferenciji za novinare u županijskoj upravi.
Zamjenica župana Marina Medarić rekla je da se na javni poziv za dodjelu novca javilo sedam lučkih uprava koje su prijavile 20 projekata. Povjerenstvo je odabralo njih 14, među kojima je izgradnja nove trajektne rampe u Rabu najveći projekt, vrijedan 1,5 milijuna kuna. Među izabranim projektima su i novi komunalni vezovi u luci Carevu, koji će se sufinancirati s 500.000 kuna.

Zamjenica Medarić izvijestila je i o raspodjeli 1,4 milijuna kuna za programe koji su iznad zakonskog standarda osnovnih i srednjih škola te učeničkih domova.

Za uvođenje građanskog odgoja u osnovne škole kojima je županija osnivač osigurano je 150.000 kuna. Pročelnica za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj Melita Raukar izvijestila je o rezultatima natječaja za sufinanciranje programa i projekata selektivnih oblika turizma namijenjenih turističkim zajednicama u županiji. Sufinancirat će se 17 događaja i programa s 350.000 kuna, od najmanje 5000 do najviše 30.000 kuna. 

Pročelnik Županijskog ureda Goran Petrc ocijenio je da zbog slabljenja financijskog kapaciteta jedinica lokalne samouprave sve više udruga civilnog društva traži pomoć u provedbi projekata i programa. Istaknuo je da se na zadnji javni poziv za financijsku potporu županije javilo 80 udruga s 93 programa vrijedna više od pet milijuna kuna. Od županije su tražili 51 posto potrebnog novca, a za sve prijavljene programe odobreno im je 998.000 kuna.