Dnevne novosti

Sabor u srijedu o dobrovoljnim mirovinskim fondovima

14.03.2018 07:40 LISTE I NAOČALE

ZAGREB, 13. ožujka 2018. (Hina), Hrvatski sabor u srijedu nastavlja sjednicu raspravom o izmjenama i dopunama Zakona o dobrovoljnim mirovinskim fondovima po hitnom postupku kojima se jača borba protiv pranja novca i financijski nadzor, te mobilnost radnika u pogledu prijenosa mirovinskih prava.

Izmjenama se propisuje nemogućnost da suradnici osoba osuđenih za kaznena djela imaju kontrolni udio ili rukovodeću funkciju u mirovinskim društvima odnosno mirovinskim osiguravajućim društvima.

Izmjenama se također primjenjuje direktiva EU kojom se uređuju prava radnika vezana uz dopunsku mirovinu prilikom migracije iz jedne države članice u drugu kao što je ostanak u članstvu zatvorenog mirovinskog fonda do ispunjenja uvjeta za mirovinu, a i nakon ispunjenja uvjeta za mirovinu.

Omogućava se i jednokratna isplata prikupljenih i kapitaliziranih sredstava, kao i dodatno informiranje članova zatvorenih mirovinskih fondova u vezi uvjeta za stjecanje prava na mirovinu u slučaju prestanka radnog odnosa.