Dnevne novosti

Vijeće EU-a prihvatilo uredbu koja zabranjuje geoblokiranje

28.02.2018 07:25 BRUXELLES, 27. veljače 2018. (Hina), Zemlje članice Europske unije u utorak su prihvatile uredbu kojom se zabranjuje geoblokiranja kupaca u online kupovini na temelju njihova državljanstva, prebivališta ili mjesta na kojem se privremeno nalaze.Uredba je bez rasprave prihvaćena na sastanku Vijeće za opće poslove. 
Nakon odluke Vijeća uredba će do kraja ožujka biti objavljena u službenom glasilu EU-a, a stupa na snagu devet mjeseci po objavi. Prije Vijeća, uredbu je prihvatio i Europski parlament 6. veljače. Po novim pravilima će se trgovci u online kupnji morati odnositi prema kupcima iz drugih članica jednako kao prema lokalnima, odnosno ponuditi im jednake cijene i uvjete kupnje za fizičku robu, kao što je pokućstvo ili elektronika, online usluge kao što su cloud računarstvo ili usluge smještaja i održavanja internetske stranice, te prodaju ulaznica za, primjerice, festivale, koncerte.

Za sada su od novih pravila isključeni digitalni sadržaji koji su zaštićeni kako intelektualno vlasništvo, no Europska komisija će u roku od dvije godine od stupanja zakona na snagu morati procijeniti treba li proširiti zabranu geoblokiranja i na audio-vizuelne sadržaje i usluge prometa, koje trenutno nisu obuhvaćene zakonom.

Istraživanje Europske komisije pokazalo je da 63 posto internetskih stranica ne dopušta kupovinu kupcima iz drugih država Unije.