Dnevne novosti

UN-ovo Vijeće sigurnosti u petak će glasati o primirju u Siriji

23.02.2018 07:10 NEW YORK, 23. veljače 2018. (Hina/Reuters) - Vijeće sigurnosti UN-a glasat će u petak o nacrtu rezolucije kojim se traži 30-dnevno primirje u Siriji kako bi se omogućila doprema humanitarne pomoći i medicinska evakuacija, ali zasad nije poznato je li tekst dobio potporu Rusije.
Glasanje će se održati dok zrakoplovi peti dan zaredom  i dalje napadaju Istočnu Gutu, posljednje uporište pobunjenika u blizini sirijskog glavnog grada.UN-ov glavni tajnik Antonio Guterres pozvao je u srijedu na hitno zaustavljanje ratnih aktivnosti u tom području.Rusija je u četvrtak predložila amandmane na rezoluciju koju su sastavili Švedska i Kuvajt, rekavši kako je dokument nerealan te da VS ne može samo nametnuti primirje u Siriji, bez konzultacija sa stranama.

Švedska i Kuvajt koji su sastavili prijedlog, zatražili su glasovanje "što je prije moguće", izvijestila je švedska diplomatska misija u četvrtak.Intenzivna bombardiranja sirijskog režima koja traju od nedjelje stajala su života više od 310 civila, od kojih 72 djece, po Sirijskom opservatoriju za ljudska prava.Radi se od početka rata prije gotovo sedam godina o najpogibeljnijoj zračnoj kampanji. U Istočnoj Guti nalazi se približno 400.000 civila.Rezolucija treba devet glasova za i na nju veto ne smiju uložiti Rusija, Kina, SAD, Britanija ni Francuska. Rusija je dosad od početka rata u Siriji 2011. uložila veto 11 puta na moguće rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a.