Dnevne novosti

Ministar Ćorić u Šibeniku o mogućnostima sufinanciranja projekata gospodarenja otpadom

21.02.2018 07:15 ŠIBENIK, 20. veljače 2018. (Hina), Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić održao je u utorak u Šibeniku radni sastanak sa šibensko-kninskim županom Goranom Paukom, gradonačelnicima i načelnicima općina na kojem ih je upoznao s mogućnostima sufinanciranja projekata gospodarenja otpadom, istaknuvši da je Hrvatskoj cilj do 2020. dostići 50 posto odvojenog otpada.
 "2018. godina je godina izgradnje infrastrukture za učinkovito gospodarenje otpadom u Hrvatskoj. Hrvatska je 2016. godinu završila s 27 posto odvojenog otpada, a 2020. godine naš cilj je dostići 50 posto. Sve naše županije, jedinice lokalne samouprave i ministarstvo trebaju učiniti sve da se ovi ciljevi i ostvare, i mislim da je ovo je najbolji mogući put za Šibensko-kninsku županiju da to i ostvari", rekao je ministar Ćorić nakon radnog sastanka.

Ministar i suradnici upoznali su gradonačelnike i načelnike općina s aktivnostima ministarstva i natječajima koji su već otvoreni za izgradnju infrastrukture za odvojeno prikupljanje otpada te za informativne aktivnosti, nabavu vozila i izgradnju sortirnica, te s natječajem koji slijedi ove godine, a vezan je za projekte gospodarenja otpadom.

"Ono što veseli jest činjenica da većina jedinica lokalne samouprave s područja Šibensko-kninske županije poduzima aktivnosti u smjeru donošenja planova gospodarenju otpadom i odluka o obavljanju javne usluge. Dakle, priredili su dokumente koji omogućavaju pristup EU natječajima i većina njih komunicira spremnost da pristupe natječajima.

Ono što vjerujem da će se dogoditi jest da ćemo sljedeće godine u ovo isto vrijeme kada dođem u županiju svjedočiti boljoj realizaciji ciljeva koje smo postavili za ovu godinu, i dočekat će nas bolje stanje nego što je sada", rekao je ministar Ćorić. Šibensko-kninski župan Goran Pauk rekao je da je rasprava bila kvalitetna te da će ta županija na pravi način odgovoriti svemu što treba napraviti u vezi s gospodarenjem otpadom.

"Ministar i njegovi suradnici prezentirali su nam dio mogućnosti koje stoje na raspolaganju jedinicama lokalne samouprave a vezane su za fondove Europske unije i programe sufinanciranja svih projekata koji su vezani za gospodarenje otpadom. Rasprava je bila kvalitetna i ovo je dobar način na koji ministarstvo u neposrednoj komunikaciji prezentira projekte gradonačelnicima i načelnicima.

Mislim da smo kao županija na dobrom putu i da smo odmakli za razliku od nekih drugih županija, ali isto tako imamo još puta ispred nas i vjerujem da ćemo na pravi način odgovoriti svemu što treba napraviti", rekao je župan Pauk.