Dnevne novosti

Vlada i sindikati zdravstva dovršit će kolektivne pregovore do kraja ožujka

20.02.2018 07:35 RUKOVANJE

ZAGREB, 19. veljače 2018. (Hina), Pregovarački odbori Vlade i dvaju sindikata zdravstva usuglasili su se u ponedjeljak da će nastojati dovršiti pregovore o sklapanju novog Kolektivnog ugovora (KU) za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja do početka ožujka, priopćeno je iz Ministarstva zdravstva.

Novim KU-om ugovorila bi se ista razina materijalnih i ostalih prava radnika u sustavu zdravstva kao i u dosadašnjem KU, te bi se uskladio s upravo zaključenim Temeljnim kolektivnim ugovorom za javne službe i Zakonom o radu. Takav KU bio bi zaključen na razdoblje od 12 do 18 mjeseci, napominje Ministarstvo.

U pregovorima sa sindikalne strane sudjeluju Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara – medicinskih tehničara i Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske, bez Hrvatskog liječničkog sindikata, koji po postojećem zakonu nije reprezentativan.

Budući da liječnici po važećem Zakonu o reprezentativnosti  ne mogu sudjelovati u kolektivnim pregovorima razdoblje na koje bi se sklopio novi KU omogućilo bi dodatno vrijeme za pronalaženje kvalitetnog zakonskog rješenja za njihovo uključivanje u pregovore, navodi se u priopćenju. Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić i ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavili su u petak da traže rješenje kako bi uključili predstavnike liječnika u kolektivne pregovore.

"Kolektivni pregovori moraju ići po sadašnjem zakonu, a ministar Kujundžić i ja već smo sjeli s Hrvatskim liječničkim sindikatom i Hrvatskom udrugom bolničkih liječnika i upravo radimo na rješenju. Vrlo skoro ćemo predstaviti rješenje na koji način ćemo uključiti liječnike u pregovore", rekao je Pavić.

"S jedne strane ne možemo pregovarati mimo zakona, a s druge strane moramo poštivati realnost da se mimo liječnika i bez liječnika ne može pregovarati. U tom smislu vodimo ozbiljne razgovore kako to riješiti promjenom zakona", kazao je Kujundžić.