Dnevne novosti

Plenković na sastanku s predsjednikom EK i kolegijem povjerenika

14.02.2018 07:35 ZAGREB, 13. veljače 2018. (Hina), Premijer Andrej Plenković u srijedu će u Bruxellesu govoriti na sastanku s predsjednikom Europske komisije Jeanom Claudeom Junckerom i kolegijem povjerenika na kojem će izvijestiti o pripremama za hrvatsko predsjedanje Vijećem EU 2020. godine te predstaviti hrvatski pogled na budućnosti Europe, strategiju prema zapadnom Balkanu i na gospodarska i financijska pitanja EU.

Uz predsjednika Vlade u Bruxelles idu i potpredsjednice Vlade Marija Pejčinović Burić i Martina Dalić, a sam boravak počinje u utorak u poslijepodnevnim satima i sastankom s predsjednikom Europske pučke stranke Josephom Daulom.

U srijedu ujutro premijer Plenković sastat će se s predsjednikom Europskog vijeća (EV) Donaldom Tuskom, a iz Banskih dvora kažu da će razgovarati o nadolazećem neformalnom sastanku Europskog vijeća, koji će biti 23. veljače, na kojem će se raspravljati o institucionalnim pitanjima - sastavu Europskog parlamenta, načelu proporcionalnosti odnosno odnosu broja stanovnika država članica i broja zastupnika u Parlamentu, transnacionalnim listama, proračunskim izazovima nakon Brexita.

Potom će Plenković sudjelovati na kolegiju povjerenika.Taj je sastanak, ističu Banski dvori, nastavak dinamične vanjskopolitičke aktivnosti predsjednika vlade u veljači. Prošli tjedan Plenković je sudjelovao na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu gdje je održao govor o budućnosti Europske unije te se sastao s predsjednikom Europskog parlamenta Antoniom Tajanijem, glavnim tajnikom Vijeća Europe Thorbjornom Jaglandom i predsjednikom Kluba zastupnika Europske pučke stranke u Europskom parlamentu Manfredom Weberom.

Na sastanku s povjerenicima uvodno se obraća predsjednik EK Juncker, a nakon toga premijer Plenković koji će izvijestiti o pripremama za hrvatsko predsjedanje Vijećem EU 2020. godine i prioritetima tog predsjedanja te predstaviti hrvatski pogled na budućnosti Europe, strategiju prema zapadnom Balkanu te gospodarska i financijska pitanja EU.

EK od čelnika država članica želi čuti kako promišljaju različite teme, a Hrvatska se u tom pogledu, ističu Banski dvori, zalaže za Europsku uniju bližu građanima, s jakim demokratskim legitimitetom, za otvorenost integracija za sve države članice te želi biti dio tzv. užeg kruga integracija.

Drugi blok posvećen je strategiji prema zapadnom Balkanu, a Hrvatska u tom pogledu podržava vraćanje proširenja u fokus te napredak u odnosima država kandidatkinja i potencijalnih kandidatkinja ovisno o vlastitim postignućima i ispunjavanju kriterija i uvjeta.

Treći blok posvećen je gospodarskim i financijskim pitanjima odnosno stanju gospodarstva i financija u EU i tu će se, kažu u vladi, govoriti o planu Hrvatske za priključivanje eurozoni i schengenu, kao i pripremama višegodišnjeg financijskog okvira EU nakon 2020. godine, koji bi EU trebao osigurati rast i uravnotežen razvoj. 

Hrvatska, ističu Banski dvori, naglasak stavlja na povezivanje, rast i razvoj EU, transport i energetiku, sigurnost i proširenje. Po završetku sastanka s kolegijem povjerenika Plenković ima odvojeni razgovor s predsjednikom EK Junckerom.

Njih će dvojica potom izaći pred novinare. Osim o suradnji EK i Hrvatske, Juncker i Plenković razgovarat će o ulasku Hrvatske u eurozonu i schengen te o pitanju granice sa Slovenijom, kažu u vladi.

Idući tjedan Plenković sudjeluje na neformalnom sastanku Europskoga vijeća u Bruxellesu, koje će raspravljati o institucionalnim pitanjima i budućnosti financiranja EU-a, a sastat će se i s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom.