Dnevne novosti

Sabor: Tri posto prihoda od svake ulaznice u državni proračun

05.02.2018 07:25 ZAGREB, 2. veljače 2018. (Hina), Hrvatski sabor u petak je većinom glasova izmjenio Zakon o zaštiti prirode slijedom čega će javne ustanove koje upravljanju nacionalnim i parkovima prirode morati u državni proračun uplatiti tri posto prihoda od svake prodane ulaznice i vinjete.

Uplaćena sredstva koristit će se za financiranje prioritetnih aktivnosti javnih ustanova koje se moraju provesti radi zaštite i očuvanja područja kojima ustanove upravljaju ili radi unapređenja poslovanja tih ustanova, kao i za podmirivanje rashoda za zajedničke funkcije, podrške nacionalnim parkovima i parkovima prirode u pravnim poslovima, javnoj nabavi, promociji, marketingu itd.

Prijedlog raspodjele tih i sredstava unutar pojedine aktivnosti pripremat će povjerenstvo koje će osnovati nadležni ministar. Izmjenjeni Zakon propisuje i da svaka fizička ili pravna osoba koja iz prirode sakuplja divlje vrste, primjerice smilje, mora imati dopuštenje.

Izuzetak su smo fizičke osobe zaposlenici neke pravne osobe i vezane su za nju ugovornim odnosom.Odredbe o koncesijama izmjenjene su na način koji javnim ustanovama omogućuje dodjelu koncesijskog odobrenja za korištenje speleoloških objekata.

Sabor je u petak donio zakone o Hrvatskoj poljoprivrednoj savjetodavnoj službi, o drvenastim kulturama kratkih ophodni, izmjenio je Zakon o genetski modificiranim organizmima. Pritom nije prihvatio amandman Mira Bulja o potpunoj zabrani uzgoja, uvoza i stavljanja na tržište cijele države genetski modificiranih organizama.

Ako ovo ne prihvatite, hrvatski građani će biti pokusni kunići stranih GMO proizvođača, Monsanta i ostalih, zaštitimo domaću proizvodnju, pozvao je Bulj kolege, no njegov poziv nije dobio dovoljno ruku.