Dnevne novosti

U četvrtak u Saboru dva zakona važna za razvoj poduzetništva

01.02.2018 07:41 LAPTOP

ZAGREB, 31. siječnja 2018. (Hina), Saborski zastupnici u četvrtak će razmatrati dva zakona važna za razvoj poduzetništva, u drugo čitanje stižu izmjene Zakona o poticanju ulaganja, a prije toga u prvom će se čitanju raspravljati o izmjenama Zakona o unapređenju poduzetničke infrastrukture.

Najvažnijom novinom u izmjenama Zakona o unapređenju poduzetničke infrastrukture potpredsjednica vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić ocjenjuje ukidanje odredbe da jedinica lokalne samouprave ne može zatražiti darovanje državnog zemljišta za poduzetničku zonu ako u krugu 20 kilometara postoji zona čija je popunjenost manja od 66 posto. 

U drugo su čitanje stižu izmjene Zakona o poticanju ulaganja. Od novina, ministrica Dalić izdvaja dodatne poticaje za mikropoduzetnike i informacijsko komunikacijski sektor, i posebice, aktiviranje  državne  imovine.

Aktiviranjem državne imovine koja nije u funkciji, odnosno davanjem u zakup poduzetnicima na razdoblje od deset godina, i to bez plaćanja najamnine, ali uz uvjet da investitor u roku od tri godine u sam projekt uloži tri milijuna eura, a da se istodobno vrijednost državne imovine poveća za 50 posto, očekuje Vlada, podržalo bi se poduzetništvo, posebice u potpomognutim područjima, te iskoristila zapuštena državna imovina.