Dnevne novosti

Antikorupcijsko vijeće: Donijeti novi zakon o Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave

01.02.2018 07:30 ZAGREB, 31. siječnja 2018. (Hina), Nacionalno vijeće za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije podržalo je u srijedu inicijativu da se donese novi Zakon o Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave čija je intencija prevenirati korupcijske rizike te urediti status članova Komisije.

Članovi Državne komisije ne imenuju se temeljem javnog natječaja, pa ispada da su politički imenovani, nisu na popisu državnih dužnosnika, ali podliježu Zakonu o spriječavanju sukoba intersa, pa godinu dana po isteku mandata ne mogu raditi na poslovima javne nabave, pobrojao je Goran Matešić, predsjednik Komisije koja je inicirala novi zakon.

Komisija je, podsjetio je, osnovana 2003. kada je donijet i prvi zakon sa svega 25 članaka, ta je institucija slična sudovima čiji zakon ima 80-ak članaka, dakle institucija je pravno podnormirana, rekao je Matešić.

Otklonio je moguće zaključke da zbog toga Državna komisija ne funkcionira.

Naprotiv, Komisija dobro radi i to zahvaljujući dobroj praksi, kaže Matešić. Antikorupcijsko vijeće dogovaralo se i o svojim tematskim sjednicama. Korupcijski rizici u medijima, u lokalnoj samoupravi, političkim strankama, neke su od potencijalnih tema.