Dnevne novosti

Prihvaćen zagrebački proračun za 2018. od 9,3 milijarde kuna

22.12.2017 07:10 ZAGREB, 21. prosinca 2017. (Hina), Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine prihvatili su u četvrtak većinom glasova proračun za iduću godinu od 7,57 milijarda kuna bez proračunskih korisnika, to jest 9,3 milijarde kuna kada se dodaju i oni.Za proračun je glasovalo 27 zastupnika, 19 ih je bilo protiv, a suzdržanih nije bilo.
Prihvaćeno je i svih sedam HDZ-ovih amandmana kojima je ta stranka uvjetovala potporu proračunu.Vlastiti i namjenski prihodi i primitci proračunskih korisnika iznose oko 1,76 milijarda kuna."Gradonačelnik ne izvršava vlastiti proračun, a isto tako ne izvršava ni amandmane. Gradonačelnik je u trajnoj kampanji te nudi proračun koji je neostvariv, nabujao", ustvrdila je gradska zastupnica Sandra Švaljek (Nezavisna lista Sandre Švaljek).

"Drago mi je da nam se gradonačelnik pridružio budući da se već nekoliko sjednica ustalila praksa da nas nakon aktualnog sata napusti, ne znam kojim poslom - da li na ročišta ili nekim drugim poslom. Ajmo se ne praviti blesavi, znamo i zašto je kasnila sjednica Skupštine danas", rekao je Tomislav Tomašević aludirajući na današnje pripremno ročište Bandiću u aferi "štandovi".

Na to mu je predsjednik Skupštine Andrija Mikulić izrekao opomenu.Tomašević je novinarima poslije rekao kako mu je Mikulić izrekao opomenu zbog riječi "blesav", a tu je, ocijenio je, riječ o "figuri govora koja nikog ne ugrožava". "Vidjeli ste da su se tolerirale uvrede na moj račun iako sam govorio argumentima", ustvrdio je te poručio da će oni i, vjeruje, veći dio oporbe - ako se tako nastavi sjednica Skupštine - svaki put izaći van, a u dvorani neće biti ni kad Mikulić "na arbitrarni način bude procjenjivao kršenje poslovnika".

Gradska zastupnica Glasa Anka Mrak-Taritaš rekla je kako nije imala nikakve dvojbe te da je bila apsolutno uvjerena da će proračun proći. "To su već scenariji koje smo vidjeli", dodala je."Ove godine smo vidjeli da gradonačelnik nema nikakav problem s amandmanima. Trebate na nekoj stavci 20 milijuna, ma ajmo dati 30, nećemo škrtariti. Nakon šest mjeseci ćemo reći da nismo napravili ništa i vratit ćemo na početnu poziciju", komentirala je Mrak-Taritaš.

I ona je kritizirala predsjednika Skupštine Mikulića te je ocijenila da je preuzeo dosta velikih ovlasti. "Iskoristila bih jednu riječ koja mi to karakterizira - bahatost", dodala je. Ocijenila je da se Mikulić ne ponaša jednako prema svima. "Pokazalo se da bahatošću skriva nesigurnost i da loše vodi Skupštinu", istaknula je, dodajući kako pritom misli na veliki broj stanaka koje su obilježile današnju raspravu o proračunu.