Dnevne novosti

Tri dalmatinske županije zbog dotrajalosti mreže gube oko 60 posto vode

20.12.2017 07:25 ŠIBENIK, 19. prosinca 2017. (Hina), U Šibensko-kninskoj, Splitsko-dalmatinskoj i Zadarskoj županiji gubitak vode zbog dotrajalosti mreže je 61 posto, a rješenje tog problema je obnova sustava kroz projekte aglomeracija, rečeno je u utorak u Šibeniku na sastanku o problematici vodoopskrbe i odvodnje na kojem su sudjelovali ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić te predstavnici triju županija, Hrvatskih voda i komunalnih tvrtaka.

Na sastanku s ministrom bili su šibensko-kninski župan Goran Pauk, zamjenici splitsko-dalmatinskoga i zadarskog župana Ante Šošić i Šime Vicković i direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković te predstavnici komunalnih tvrtaka triju županija u čijoj su ovlasti vodoopskrba i odvodnja. Ministar Ćorić istaknuo je kako ćemo u sljedećem razdoblju svjedočiti pripremi dokumentacije i realizaciji 18 aglomeracija na području Šibensko-kninske, Splitsko-dalmatinske i Zadarske županije u vrijednosti od 7,6 milijarda kuna.  

"Neki od ovih projekata već su u fazi u kojoj možemo potpisati dodjelu sredstava. Riječ je o aglomeraciji Nin-Vrsi, Šibenik i Murter-Betina. Potpisi će slijediti u sljedećim tjednima, a veseli činjenica da su župani i predstavnici poduzeća vodovodnih društava koji su danas bili na sastanku svjesni činjenice da trebamo znatno povećati aktivnosti u kontekstu značajnih gubitaka vode", rekao je ministar i objasnio da su trenutačno gubitci vode u tim županijama zbog dotrajalosti mreže oko 61 posto, što je iznad prosjeka Republike Hrvatske. 

Usporedno će se realizirati projekti aglomeracija, a s druge strane realizacija sanacije vodoopskrbne mreže. U 2018. godini Ministarstvo zaštite okoliša pripremilo je 100 plus 20 milijuna kuna za projekte sanacije vodoopskrbne mreže.  

"Želim naglasiti činjenicu da su se dalmatinske županije u svojim aktivnostima danas usuglasile da u ovim procesima trebaju surađivati i vezivati sustave i u tom smjeru smo dogovorili pristup projektu Miljacka, koji nosi povećanu vodoopskrbu za ugrožena područja. Hrvatske vode su uvijek koordinator tih projekata", zaključio je ministar.  

Generalni direktor Hrvatskih voda Đuroković istaknuo je kako su vidljive rastuće potrebe zbog razvitka turizma, a Šibensko-kninska županija je na rubu svojih kapaciteta. "Iznašli smo dogovor da županije moraju međusobno surađivati i biti partneri i razmjenjivati dostupne količine kako bi pokrili vršnu potrošnju.

Važnije je gledati dugoročno, zato je nužno pristupiti projektu crpilištu Miljacka. Osim istražnih radova, treba izgraditi gotovo 40 kilometara magistralne mreže, a vrijednost je više od 150 milijuna kuna", rekao je generalni direktor Hrvatskih voda te dodao da će zajedno pronaći model kako dio novca povući iz EU fondova.


Domaćin sastanka, šibensko-kninski župan Goran Pauk rekao je kako je Miljacka projekt od velikog značenja jer ima kapacitet veći od cijeloga šibenskog vodovodnog sustava u ovom trenutku. "U razdoblju od četiri ili pet godina cilj je da taj sustav bude izgrađen u najgrubljem smislu. Krucijalan je u opskrbi vode sve tri dalmatinske županije, važno je spomenuti i projekte Supljak-Kanica prema Trogiru i Drvenik veliki i mali. Vodoopskrbni sustavi koji vežu dvije županije pred realizacijom su, a vrijednost je oko 15 milijuna kuna", rekao je župan Pauk.  

U Šibensko-kninskoj županiji spremni su projekti aglomeracije Šibenik i Murter-Betina čija vrijednost premašuje 500 milijuna kuna. Sljedeće godine očekuje se početak radova na drugoj fazi sustava Vodice-Tribunj, u vrijednosti oko 300 milijuna kuna, Pirovac-Tisno-Jezera u vrijednosti oko 250 milijuna kuna te druga faza aglomeracije Rogoznica u vrijednosti od 60 milijuna kuna.   

Zamjenik zadarskog župana Šime Vicković istaknuo je kako će sljedeće godine potpisati četiri aglomeracije, a tendencija je da se u što kraćem roku pripremi dokumentacija za aglomeraciju Dugi otok i zadarsko zaleđe.

"U 21. stoljeću svi ljudi zaslužuju imati vodu, a iz ministarstva i Hrvatskih voda smo dobili obećanje da će nam u tome i pomoći", dodao je.  Zamjenik splitsko-dalmatinskog župana Ante Šošić izrazio je zadovoljstvo iznosom od 2,89 milijarda kuna za projekte aglomeracija. Iduću godinu potpisat će se još četiri ugovora, a spremna su i dodatna ulaganja u sustav vodovoda i odvodnje od 95 milijuna kuna.