Dnevne novosti

Prihvaćen proračun Splitsko-dalmatinske županije

12.12.2017 07:20 SPLIT, 11. prosinca 2017. (Hina), Većinom glasova vijećnici splitsko-dalmatinske Županijske skupštine prihvatili su u ponedjeljak proračun od 894 milijuna kuna za 2018. godinu s projekcijama za sljedeće dvije godine - 2019. i 2020. godinu.
 Za proračun je bilo 30 županijskih vijećnika HDZ-a, HGS-a i Klement Bašić (HNS), a protiv je bilo 17 vijećnika SDP-a, Mosta i stranke Pametno. Župan Blaženko Boban rekao je jutros predstavljajući proračun županijskim vijećnicima da je program razvojan te kako očekuje da će ga prihvatiti jer je, kako je rekao, riječ o dokumentu koji će pomoći svakom stanovniku te prostorno najveće županije. 

Iako je dio vijećnika ocijenio da proračun nije razvojan, realan, a ni socijalan, on je poslijepodne prihvaćen većinom glasova. Blaženko Boban poručio je da će biti novca za razne projekte namijenjene djeci, mladima i razvoju seoskih krajeva. Rekao je da je sve ono što se ulaže u mlade, demografsku obnovu, seoska područja i otoke razvojno te kako misli da će rezultati danas prihvaćenog proračuna biti vidljivi za četiri godine, kada će se potvrditi da su bili razvojni. 

Proračun je 894 milijuna kuna tj. pet milijuna i 700 tisuća ili 0,6 posto više nego je bilo planirano drugim rebalansom ovogodišnjeg proračuna.  Župan je poslije novinarima izdvojio bitne stavke vrijedne gotovo 18 milijuna kuna po kojima će se sufinancirati OPG-ovi, mali obrtnici i poduzetnici zbog čega vjeruje da će se poboljšati gospodarska slika županije. 

Osim toga, ulagat će se i u demografsku obnovu, sufinancirati udžbenici i financijski pomagati svako novorođeno dijete, a uveden je i program sufinanciranja odgajatelja u poslijepodnevnim smjenama u vrtićima.Boban ponovio da je SDŽ protiv izgradnje elektrane na Perući Splitsko-dalmatinski župan poručio je da neće poduprijeti gradnju plinske elektrane na Perući.

Kako je rekao, sutra će se održati sjednica Savjetodavnoga stručnog povjerenstva za procjenu utjecaja na okoliš plinske elektrane Peruće na kojoj se odlučuje o prihvatljivosti Studije utjecaja na okoliš. Povjerenstvo Splitsko-dalmatinske županije tu studiju neće poduprijeti niti će "dati zeleno svjetlo za Peruću, rekao je župan.  

"Jasan je naš stav o tome, a to su pokazali i zaključci sjednice koju smo održali na tu temu. Biti ćemo protiv. Nadam se da će se uvažiti stav lokalne i regionalne zajednice, ali i šire", zaključio je Boban.