Dnevne novosti

Sabor: Nema uvjeta za raspravu o potvrdi ugovora s Vijećem ministara BiH o europskom partnerstvu

07.12.2017 07:34 ZAGREB, 6. prosinca 2017. (Hina), Hrvatski sabor u srijedu je trebao raspravljati o zakonskom prijedlogu da se potvrdi ugovor između hrvatske Vlade i Vijeća ministara BiH o europskom partnerstvu, no neće to učiniti, jer za to nema uvjeta.

Budući da za tu točku nemamo uvjeta za raspravu danas je nećemo raspraviti, rekao je predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković na početku zasjedanja, ne precizirajući o kojim se uvjetima radi, no za pretpostaviti je da nije dobila mišljenje svih odbora kojih je trebao.

Taj zakonski prijedlog u utorak je dobio podršku Odbora za zakonodavstvo, baš kao i prijedlog da se potvrdi ugovor o uzajamnoj zaštiti klasificiranih podataka između hrvatske Vlade i Vijeća ministara BiH o kojemu će Sabor danas raspravljati. Prema tumačenjima dobivenim u Saboru, za potvrđivanje međunarodnih ugovora 'nadležan' je Odbor za vanjsku politiku.

Prema Poslovniku, Odbor za vanjsku politiku ima prava i dužnosti matičnoga radnog tijela u postupku donošenja zakona o potvrđivanju međunarodnih ugovora, podsjećaju u Saboru.Taj Odbor nije se, međutim, očitovao o potvrdi spomenutog Ugovora.