Dnevne novosti

Zagreb: Sredstva Programa gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture smanjena za 86,4 milijuna kuna

05.12.2017 07:25 ZAGREB, 4. prosinca 2017. (Hina), Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine u ponedjeljak su u nastavku sjednice većinom glasova podržali izmjene Programa gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture na području Zagreba, gdje su ukupno planirana sredstva smanjena za 86,4 milijuna kuna, te su većinom glasova donijeli odluku o izmjenama i dopunama odluke o donošenju Prostornog plana Grada Zagreba. 
Izmjenama Programa gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture, ukupno planirana sredstva za financiranje troškova gradnje komunalne infrastrukture u 2017. smanjena su za 86,4 milijuna kuna, odnosno s 371,5 milijuna kuna na 285,1 milijun kuna. Na gradnji javnih površina smanjena su sredstva za ukupno 2,5 milijuna kuna, jer se do daljnjega odustalo od pojedinih gradskih projekata zbog nedovršenosti tehničke dokumentacije ili neriješenih imovinsko - pravnih odnosa.

S akcija rekonstrukcija Parka Ribnjak –II. i III. faza (vrijednost radova 5,2 milijun kuna) i izvođenje radova na opločenju platoa oko spomenika kralja Tomislava (vrijednost radova 3,4 milijuna kuna), sredstva su prenamijenjena na sanaciju devastiranih parkovnih zelenih površina, radi učestalih zahtjeva gradskih četvrti za uređenjem zelenih površina na području gradskih četvrti, ističe se u obrazloženju.

Neki radovi za koje su sredstva planirana u programu za 2017., započet će tek krajem ove godine, jer je u tijeku javna nabava, pa se sva sredstva neće moći iskoristiti u ovoj godini već će biti prenesena u 2018. godinu.

Takvi su projekti izrada reciklažnog dvorišta u Sesvetama, izrada reciklažnog dvorišta na Žitnjaku, izgradnja nadstrešnica na području Zagreba i sanacija središnjeg trga u Trnskom.

U ovogodišnjem Programu odustalo se od pojedinih gradskih projekata zbog nedovršenosti tehničke dokumentacije, neriješenih imovinsko-pravnih odnosa ili nerealiziranih postupaka javne nabave (rotor Remetinec, Zelena magistrala, Podsusedska aleja, Kamenita vrata i Kamenita ulica, Kožarska ulica i dr.) kao i zbog nerealiziranih projekata izgradnje komunalne infrastrukture od strane nadležnih komunalnih tvrtki (uređenje Trsatske i Grobničke, ulica Siget s parkiralištem, Ulica Ante Kovačića i dr.).

Navedeni nerealizirani projekti planiraju se realizirati u 2018. godini.Zastupnici su većinom glasova na sjednici donijeli odluku o izmjenama i dopunama odluke o donošenju prostornog plana Grada Zagreba s prihvaćenim amandmanima, na koje su ishođene zakonom propisane suglasnosti, te su postali sastavni dio Konačnog prijedloga Odluke o izmjenama i dopunama.