Dnevne novosti

Pozitivno mišljenje na prijedlog HSU-a i Mosta o nastavku isplate dokupljene mirovine

04.12.2017 07:20 OSIJEK, 1. prosinca 2017. (Hina), Vlada je u petak na sjednici u Osijeku, uz sedam amandmana, dala pozitivno mišljenje  na prijedlog zakona o nastavku isplate dokupljene mirovne koji su predložili Klub nezavisnih zastupnika i HSU-a i Klub zastupnika Mosta nezavisnih lista, a kojim bi se nastavila isplata dokupljenih mirovina za 3860 korisnika.

"Na taj će način država na sebe preuzeti isplatu dokupljenih mirovina za 3860 ljudi, koja će se početi provoditi od 1. ožujka 2018. godine", rekao je ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić, navevši da se Vladinim amandmanima uređuje operativno provođenje isplate.Doživotna otpremnina, odnosno dokup mirovine počeo se provoditi u današnjem obliku još 1990. godine, a zakonom je regulirana tek 2013. godine.

Jedino društvo kojem je u Hrvatskoj djelatnost bila dokup mirovine bio je „Royal međugeneracijska solidarnost", a ministar Pavić kazao je kako je to Društvo ušlo u financijske probleme i nije se uspjelo uskladiti sa zakonom te je zbog toga bez tog dijela mirovine ostalo 3860 umirovljenika.

Usvajanjem zakona njima će se nastaviti isplata tog dijela mirovine, a procijenjeni trošak je između 12 i 15 milijuna kuna godišnje, uz otplatu dugova od 2014. godine, koji će se isplatiti u ratama do 2020. godine, izvijestio je ministar.

Premijer Andrej Plenković ocijenio kako će se na taj način "riješiti problem koji stoji niz godina" i vjeruje da će korisnici biti zadovoljni.