Dnevne novosti

FMTU pokreće pet projekta financiranih s nešto više od tri milijuna kuna iz EU fondova

28.11.2017 07:25 IKA, 27. studenoga 2017. (Hina), Na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu (FMTU) u ponedjeljak je na konferenciji za novinare u Iki pokraj Opatije predstavljeno pet znanstveno-istraživačkih projekata kojima se nastoji unaprijediti turistička ponuda ili poboljšati edukacija nastavnika i studenata, za koje je fakultetu odobreno nešto više od tri milijuna kuna iz europskih fondova.
Dekanica FMTU Dora Smočić Jurdana kazala je da ovaj fakultet intenzivno traži alternativne načine financiranja svog djelovanja, među kojima su vrlo važni europski fondovi. "Fakultet je do sad aktivno sudjelovao u nizu projekata kao partner ili voditelj projekata. Pri tome je, uz samo značenje odobrenih novaca, važno i upoznavanje mladih s modelima izgradnje mreže partnerstava s drugim institucijama u zemlji i inozemstvu", rekla je.

FMTU je do sad sudjelovao u 10 međunarodnih projekata koji su dovršeni, sad počinje ovih pet, a u postupku vrednovanja su prijave za još šest projekata, kazala je dekanica. Prodekanica za znanstvenu i stručnu djelatnost Helga Maškarin Ribarić istaknula je da će projekti trajati tri godine, a među partnerima su, osim nekih višegodišnjih partnerskih ustanova, i novi i to iz zemalja od Italije, Austrije i Slovenije pa do Belgije, Španjolske, Poljske, Makedonije i Albanije.

Suradnja će se razvijati od razmjene iskustava na najboljim primjerima do zajedničkog kreiranja novih znanstvenih znanja, kazala je Maškarin Ribarić. Sve projekte na FMTU vodit će žene i to, uz Maškarin Ribarić, Daniela Soldić Frleta, Lorena Bašan, Marinela Krstinić Nižić, Dina Lončarić i Sandra Janković.  Uključiti će se još petnaestak nastavnika i suradnika fakulteta iz različitih područja. 

Projekti će istraživati nove metode zapošljavanja studenata u gastronomskom sektoru te povećanja njihove kompetencije, održiva "zelena" sportska događaja koja mogu produljiti sezonu, razvijat će nove metode učenja, uključujući e-učenje, istraživati će mogućnosti dodatnog vrednovanja baštine, posebno nematerijalne, obale i zaleđa te unapređenja ponude kroz inovativnost i stvaranja centara znanja temeljenih na kreativnosti.